Thursday, 30 April 2020

Astronomy Picture of the Day: Hubble's Cosmic Reef

2020 April 25
See Explanation.  Clicking on the picture will download
the highest resolution version available.
Explanation: These bright ridges of interstellar gas and dust are bathed in energetic starlight. With its sea of young stars, the massive star-forming region NGC 2014 has been dubbed the Cosmic Reef. Drifting just off shore, the smaller NGC 2020, is an expansive blue-hued structure erupting from a single central Wolf-Rayet star, 200,000 times brighter than the Sun. The cosmic frame spans some 600 light-years within the Large Magellanic Cloud 160,000 light-years away, a satellite galaxy of our Milky Way. A magnificent Hubble Space Telescope portrait, the image was released this week as part of a celebration to mark Hubble's 30th year exploring the Universe from Earth orbit.
https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Πόσο αξιόπιστα είναι τα τεστ αντισωμάτων;


Πολύς λόγος γίνεται για τα «πιστοποιητικά αντισωμάτων COVID-19». Ωστόσο, έπειτα από αξιολόγηση 14 τέτοιων διαγνωστικών τεστ από ομάδα 50 Αμερικανών επιστημόνων, διαπιστώθηκε ότι μόνον τρία ήταν αξιόπιστα και αποτελεσματικά, παρότι και αυτά είχαν προβλήματα, καθώς δεν μπορούσαν να ανιχνεύσουν αντισώματα σε όλες τις περιπτώσεις. Μόνο ένα δεν έδινε «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα για την παρουσία αντισωμάτων, ενώ δύο άλλα το πέτυχαν στο 99% των δοκιμών. Πριν από λίγες ημέρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για την επικινδυνότητα στήριξης πολιτικών αποφάσεων (χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, επανεκκίνηση της οικονομίας) σε τέτοια διαγνωστικά τεστ όχι μόνον εξαιτίας της μειωμένης αξιοπιστίας τους, αλλά και επειδή η επιστημονική κοινότητα δεν έχει αποκρυπτογραφήσει τη σημασία των αντισωμάτων ως προστασίας από μια νέα λοίμωξη από τον κορωνοϊό. Ερευνητές σε όλον τον κόσμο καταβάλλουν υπερπροσπάθειες προκειμένου να βελτιώσουν την ακρίβεια των τεστ.
Την ίδια στιγμή, απάντηση σε ένα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς, τον κίνδυνο σιωπηλής υποξίας, δηλαδή τον κακό κορεσμό του αίματος σε οξυγόνο χωρίς την παρουσία αναπνευστικών συμπτωμάτων, μπορεί να δώσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, μια μικρή ηλεκτρονική συσκευή, το παλμικό οξύμετρο. Αυτό μετράει τη συγκέντρωση οξυγόνου στο αίμα και κατ’ επέκταση την κατάσταση λειτουργίας των πνευμόνων. Οπως επισημαίνεται, όταν η συγκέντρωση οξυγόνου πέσει κάτω από το 92%, ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί στον ιατρό του, καθώς, εάν η δυσκολία οξυγόνωσης γίνει αντιληπτή εγκαίρως, μπορεί να αποκατασταθεί εύκολα. Ωστόσο, τονίζουν οι ειδικοί, οι ασθενείς δεν πρέπει ούτε να θορυβηθούν από μια κακή μέτρηση, που μπορεί να οφείλεται σε βλάβη της συσκευής, ούτε να εφησυχάσουν από μια καλή μέτρηση, εφόσον παρουσιάζουν συμπτώματα όπως σύγχυση, υψηλός πυρετός, δύσπνοια κ.ο.κ.

Μηταράκης: Καταργείται η φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων σε ξενοδοχεία

Wednesday, 29 April 2020

Ένα εξαιρετικό αφιέρωμα για τους 50/60αρηδες...

Disaster at Chernobyl Discovery Channel . Ένα ντοκιμαντέρ για το τραγικό ατύχημα.


The explosion at Chernobyl was ten times worse than that at Hiroshima and was due to a combination of human error and imperfect technology. Using a real-time split-screen format reminiscent of the hit series, 24, this programme examines the 60 critical minutes leading up to the explosion at the power station on 26th April 1986. Each minute unfolds narrating the events from the perspectives of key characters involved including Chernobyl's deputy chief engineer and his staff in the control room as well as innocent bystanders, the wife of one of Chernobyl's workers and two fishermen working in Chernobyl's warm waste waters. With an extraordinary combination of drama and state of the art CGI graphics, Disaster at Chernobyl climaxes with the reconstructon of the final seconds leading to the disaster, the explosion itself and its terrifying aftermath. Narrated by: David Morrissey Producer: Tom Lasica Director: Renny Bartlett Executive Producers: Dan Korn & Andre Barro Producer: Simon Berthon Executive Producers for Discovery Networks Europa: Bettina Hatami & Susie Worster 2004 Discovery Communications, LLC.

Tuesday, 28 April 2020

Hubble: 30 years, 30 images.

Ο Μπιλ Γκέιτς για τα Εμβόλια

 
Τα εμβόλια έχουν σώσει περισσότερες ζωές από οποιοδήποτε άλλο εργαλείο στην ιστορία. Η ευλογιά, η οποία σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, εξαλείφτηκε με ένα εμβόλιο. Τα νέα εμβόλια έχουν παίξει βασικό ρόλο στη μείωση των παιδικών θανάτων από δέκα εκατομμύρια ετησίως το 2000 σε λιγότερα από πέντε εκατομμύρια ετησίως σήμερα.
Πέρα από μια θαυματουργή θεραπεία, στην οποία δεν μπορούμε να βασιστούμε, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουμε τον κόσμο στην εποχή που ήταν πριν εμφανιστεί ο COVID-19, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εμβόλιο που να αποτρέπει την ασθένεια.
Δυστυχώς, ο τυπικός χρόνος ανάπτυξης ενός εμβολίου κατά μιας νέας νόσου είναι πάνω από πέντε χρόνια. Αυτός κατανέμεται σε: α) δημιουργία υποψήφιου εμβολίου, β) δοκιμή σε ζώα, γ) δοκιμές ασφάλειας σε μικρό αριθμό ατόμων (φάση 1), δ) δοκιμή ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μεσαίο αριθμό ατόμων (φάση 2), ε) δοκιμές ασφάλειας και αποτελεσματικότητας σε μεγάλο αριθμό ατόμων (φάση 3), και στ) τελική έγκριση και παρασκευή καθώς εγγράφεται το εμβόλιο σε κάθε χώρα.
Οι ερευνητές μπορούν να εξοικονομήσουν χρόνο συμπτύσσοντας τις κλινικές φάσεις ασφάλειας/ αποτελεσματικότητας ενώ διεξάγουν δοκιμές σε ζώα και παράλληλα αναπτύσσουν την ικανότητα παραγωγής. Ακόμα κι έτσι, κανείς δεν ξέρει εκ των προτέρων ποια προσέγγιση εμβολίου θα λειτουργήσει, οπότε ορισμένες από αυτές θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν, ώστε να μπορούν να προχωρήσουν γρήγορα. Πολλές από τις προσεγγίσεις εμβολίων θα αποτύχουν επειδή δεν θα δημιουργήσουν αρκετά ισχυρή ανοσοαπόκριση για να παρέχουν προστασία. Οι επιστήμονες θα το αντιληφθούν αυτό εντός τριών μηνών από τη δοκιμή ενός εμβολίου σε ανθρώπους, εξετάζοντας τη δημιουργία αντισωμάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εάν το εμβόλιο θα προστατεύσει τους ηλικιωμένους, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται το ίδιο καλά στα εμβόλια.
Το ζήτημα της ασφάλειας είναι προφανώς πολύ σημαντικό. Οι ρυθμιστικές αρχές είναι πολύ αυστηρές ως προς την ασφάλεια, για να αποφεύγουν τις παρενέργειες και επίσης να προστατεύουν την φήμη των εμβολίων, δεδομένου ότι εάν κάποιος βιώσει παρενέργειες, οι υπόλοιποι γίνονται πιο διστακτικοί στο να εμβολιαστούν. Οι ρυθμιστικοί φορείς παγκοσμίως θα πρέπει να συνεργαστούν για να αποφασίσουν πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η βάση δεδομένων ασφαλείας για την έγκριση ενός εμβολίου για τον COVID-19.
Ένα βήμα που πραγματοποιήθηκε αφού το ίδρυμα και άλλοι αναζήτησαν επενδύσεις στην ετοιμότητα πανδημίας το 2015 ήταν η δημιουργία του Συνασπισμού για τις Καινοτομίες προς Ετοιμότητα στις Επιδημίες (CEPI). Αν και οι πόροι ήταν αρκετά περιορισμένοι, βοήθησαν στην προώθηση νέων προσεγγίσεων για την παρασκευή εμβολίων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αυτήν την πανδημία. Ο CEPI πρόσθεσε πόρους προκειμένου να παραχθεί έργο σε μια προσέγγιση που ονομάζεται εμβόλια RNA, την οποία το ίδρυμά μας υποστηρίζει εδώ και αρκετό καιρό. Τρεις εταιρείες ακολουθούν αυτήν την προσέγγιση. Το πρώτο εμβόλιο που ξεκίνησε δοκιμές σε ανθρώπους είναι ένα εμβόλιο RNA από τη Moderna (Moderna, Inc.), το οποίο ξεκίνησε μια αξιολόγηση κλινικής ασφάλειας φάσης 1 τον Μάρτιο.
Ένα εμβόλιο RNA διαφέρει σημαντικά από ένα συμβατικό εμβόλιο. Ένα εμβόλιο γρίπης, για παράδειγμα, περιέχει ένα μέρος του ιού της γρίπης στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας μαθαίνει να επιτίθεται. Αυτό σας δίνει ανοσία. Με ένα εμβόλιο RNA, αντί να εισάγετε μικρο-τμήματα του ιού, δίνετε στο σώμα σας τον γενετικό κώδικα που απαιτείται για την παραγωγή πολλών αντιγράφων αυτών των τμημάτων. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βλέπει τα ιικά τμήματα, μαθαίνει πώς να τους επιτεθεί. Ένα εμβόλιο RNA μετατρέπει ουσιαστικά το σώμα σας σε δική του μονάδα παραγωγής εμβολίων.
Υπάρχουν επίσης τουλάχιστον πέντε σπουδαίες προσπάθειες που φαίνονται πολλά υποσχόμενες και που χρησιμοποιούν άλλες προσεγγίσεις για να διδάξουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται σε μια ιογενή λοίμωξη. Η CEPI και το ίδρυμά μας θα παρακολουθούν τις προσπάθειες από όλο τον κόσμο για να διασφαλίσουν ότι οι πιο πιθανοί να λειτουργήσουν έχουν τους πόρους να εργαστούν. Όταν το εμβόλιο είναι έτοιμο, η συνεργάτης μας GAVI (GAVIS Pharmaceuticals, LLC) θα διασφαλίσει τη διαθεσιμότητά τους ακόμη και σε χώρες με χαμηλά εισοδήματα.
Μια μεγάλη πρόκληση για τις δοκιμές εμβολίων είναι ότι ο χρόνος που απαιτείται για τις δοκιμές εξαρτάται από την εύρεση τοποθεσιών δοκιμής όπου το ποσοστό λοίμωξης είναι αρκετά υψηλό. Ενώ στήνεις τον τόπο δοκιμής και παίρνεις όλες τις απαραίτητες εγκρίσεις από τον αρμόδιο ρυθμιστή, το ποσοστό λοίμωξης μπορεί να μειωθεί. Από την άλλη οι δοκιμές πρέπει να περιλαμβάνουν έναν εκπληκτικά μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι το αναμενόμενο ποσοστό λοίμωξης είναι ένα τοις εκατό ετησίως και θέλεις να διεξαγάγεις μια δοκιμή στην οποία θα περίμενες πενήντα άτομα να μολυνθούν χωρίς το εμβόλιο. Για να έχεις κάποιο αποτέλεσμα σε έξι μήνες, η δοκιμή θα χρειαζόταν 10.000 άτομα.
Ο στόχος είναι να επιλέξεις το ένα ή τα δύο καλύτερα εμβόλια και να εμβολιάσεις ολόκληρο τον κόσμο - δηλαδή επτά δισεκατομμύρια δόσεις εάν είναι εμβόλιο μίας δόσης και δεκατέσσερα δισεκατομμύρια εάν είναι εμβόλιο δύο δόσεων. Ο κόσμος θα βιαστεί να τα πάρει, έτσι η κλίμακα παρασκευής θα είναι άνευ προηγουμένου και πιθανότατα θα πρέπει να γίνει από πολλές εταιρείες.
Συχνά με ρωτούν πότε θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός μεγάλης κλίμακας. Όπως και οι κορυφαίοι υπεύθυνοι της δημόσιας υγείας της Αμερικής, λέω ότι είναι πιθανό να γίνει σε δεκαοκτώ μήνες, παρόλο που θα μπορούσε να γίνει σε εννέα μήνες ή σε δύο χρόνια. Ένας βασικός παράγοντας θα είναι η διάρκεια της δοκιμής φάσης 3, όπου καθορίζεται η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα.
Όταν το εμβόλιο αρχίζει να παρασκευάζεται, θα τεθεί το ερώτημα για το ποιος πρέπει να εμβολιαστεί πρώτα. Ιδανικά θα υπάρχει μια παγκόσμια συμφωνία σχετικά με το ποιος πρέπει να πάρει το εμβόλιο πρώτα, αλλά δεδομένου του αριθμού των ανταγωνιστικών συμφερόντων που υπάρχουν, αυτό είναι απίθανο να συμβεί. Οι κυβερνήσεις που παρέχουν τη χρηματοδότηση, οι χώρες στις οποίες διεξάγονται οι δοκιμές και τα μέρη όπου η πανδημία είναι η χειρότερη θα ισχυριστούν πως πρέπει να έχουν προτεραιότητα.

Αδίστακτοι οι αντιεμβολιαστές. Το Fake της ημέρας, πέθαναν την Dr. Elisa Granato που εθελοντικά δοκίμασε τον εμβόλιο!!!

Είναι αδίστακτοι, είναι θρασύτατοι, είναι επικίνδυνοι για την ανθρωπότητα. Μιλάμε για τις ομάδες των αντιεμβολιαστών που εν γνώσει τους αναπαράγουν κάθε είδος ψευδούς ειδήσεως για να τρμοκρατήσουν και να στρέψεουν τον κόσμο κατά των εμβολίων. Χθες πέθαναν την Dr. Elisa Granato, την μία από τους δύο πρώτους εθελοντές για την κλινική δοκιμή. Η είδηση μεταδόθηκε από το https://365newscyprus.blogspot.com/ αλλά κατέβηκε μετά την διαπίστωση της αναλήθειας.
η απάντηση της "νεκρής"

η ψευδής ανάρτηση κατέβηκε
Όμως τα παπαγαλάκια του αντιεμβολιασμού φρόντισαν να την αναπαράγουν μαζικά:
η ψευδής ανάρτηση συνεχίζει
Και παρά το κατέβασμα της είδησης από την αρχική πηγή αρνηθηκαν να την κατεβάσουν αποδίδοντας το κατέβασμα της είδησης σε αόρατες δυνάμεις και θεωρίες συνομωσίας. 
Κάτι πρέπει να γίνει με τους συνειδητούς διακινητές ψευδών ειδήσεων, ειδικά όταν αυτές είναι επικίνδυνες για την ανθρωπότητα καθώς η παραπληροφόρηση έχει οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους ανεμβολίαστων θυμάτων.
Αγαπητοί φίλοι έχουμε την υποχρέωση να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους δικούς μας ανθρώπους από την βλακεία. Δεν είναι θέμα ατομικού δικαιώματος. 
Ο μη εμβολιαζόμενος μειώνει το επίπεδο ανοσολογικής προστασιας της κοινωνία και αυξάνει κατακόρυφα το κόστος στο σύστημα υγείας. 
Το θέμα είναι σοβαρό και μας αφορά όλους.

Chernobyl: "Υπεύθυνη" ενημέρωση από τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ

Στα χρόνια του Chernobyl: Χωρίς Σχόλια

Ο #ΣΥΡΙΖΑ στην Ακρόπολη ανέχθηκε την ανέγερση εννιαώροφου ξενοδοχείου!!!

Monday, 27 April 2020

Τσερνόμπιλ: 34 χρόνια από τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή

Σήμερα συμπληρώνονται 34 χρόνια από τo πλέον καταστροφικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Πρίπιατ, οι κάτοικοι της οποίας πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου του 1986, μετά από μια σειρά αλυσιδωτών λαθών κατά τη διάρκεια δοκιμών έκτακτης ανάγκης, ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο 4 εξερράγη, σκορπώντας στον αέρα ραδιενεργά υλικά που μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ανέμου στις περισσότερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Η δοκιμή ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει περίπου ένα λεπτό και πράγματι οι σχετικές αναφορές σημειώνουν ότι ολοκληρώθηκε μόλις σε 36 δευτερόλεπτα. Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Βαθιά μέσα στον πυρήνα, είχε ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση εκτός ελέγχου. Η θερμοκρασία αυξήθηκε στους 4.650οC, σχεδόν όσο και αυτή που επικρατεί στην επιφάνεια του Ήλιου.
Μια έκρηξη ισοδύναμη με 60 τόνους TNT κατεδάφισε τα άνω τοιχώματα της αίθουσας του αντιδραστήρα και εκσφενδόνισε το τεράστιο «καπάκι» 2.000 τόνων στον αέρα σαν νόμισμα.
Περίπου επτά τόνοι καυσίμου ουρανίου, μαζί με κομμάτια ζιρκονίου και ραδιενεργού γραφίτη, απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μαζί με ένα μείγμα αερίων και αερολυμάτων που περιείχαν μερικά από τα πιο επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία - ιώδιο 131, ποσειδώνιο 239, καίσιο 137, στρόντιο 90 και πλουτώνιο 239.
Επρόκειτο για αντιδραστήρα τύπου RBMK (Reaktor Bolshoy Moshchnosti Kanalnyy), έναν από τους έξι που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν, με την προοπτική να προστεθούν στην ενεργειακή αλυσίδα της Σοβιετικής Ένωσης, που ακόμα βρισκόταν σε πάλη με τη Δύση για την τεχνολογική πρωτοπορία.
Το ίδιο το Πριπιάτ ήταν χτισμένο, ακριβώς για να στεγάσει το προσωπικό που θα εξυπηρετούσε τα έξι κοντινά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Γκριγκόρι Μεντβέντεφ, συγγραφέα του βιβλίου «The Truth About Chernobyl» και επικεφαλής μηχανικός που εστάλη αργότερα η Μόσχα για να ερευνήσει τις αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, η φωτιά στον κτίριο αντιδραστήρα έσβησε περίπου έξι ώρες μετά την έκρηξη, από τους άντρες που γνωρίζοντας ότι βαδίζουν στον θάνατο έσπευσαν αμέσως να περιορίσουν την καταστροφή. Αντίθετα, η φωτιά στον ίδιο τον αντιδραστήρα συνέχισε να καίει μέχρι τις 10 Μαΐου στέλνοντας τόνους ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα, κατακλύζοντας την Ευρώπη και κάνοντας τον γύρω του κόσμου. Τη στιγμή της έκρηξης ένας μηχανικός που βρίσκονταν κοντά στον αντιδραστήρα εξαερώθηκε και ένας ακόμα πέθανε τα αμέσως επόμενα λεπτά λόγω της ασύλληπτα υψηλής δόσης ραδιενέργειας που δέχτηκε. Στους επόμενους τρεις μήνες άλλοι 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι επιπτώσεις στον γενικότερο πληθυσμό τόσο της περιοχής όσο και ευρύτερα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια αλλά οι επιδημιολογικές αναφορές καθιστούν προφανή τη σύνδεση μεταξύ της αύξησης των περιστατικών καρκίνου και της έκρηξης, τα χρόνια που ακολούθησαν. Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων και 500.000 εργάτες έχουν εμπλακεί έως τώρα στις επιχειρήσεις αποκατάστασης, διασφάλισης και καθαρισμού της γύρω περιοχής.  Σήμερα το Πρίπιατ είναι μια πόλη φάντασμα. Το ίδιο και δεκάδες άλλοι οικισμοί και χωριά μέσα στην ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.
Πέρα από τα λάθη των υπευθύνων και τις όποιες κατασκευαστικές αστοχίες, η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ αποκάλυψε και την τερατώδη γραφειοκρατία που συνέβαλε σε αυτή πολλά χρόνια πριν από το ίδιο το γεγονός. Στο βιβλίο του με τίτλο «Μidnight in Chernobyl», ο Βρετανός δημοσιογράφος Άνταμ Χίγκινμποθαμ, αποκάλυψε αποχαρακτηρισμένα αρχεία, με βάση τα οποία οι αντιδραστήρες RBMK είχαν εγγενή σχεδιαστικά ελαττώματα, που η σοβιετική γραφειοκρατία φρόντιζε να κρύβει.
Το 1975 είχε καταγραφεί στο Λένινγκραντ μια μερική τήξη αντιδραστήρα, με τη σχετική έρευνα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τέτοια ατυχήματα ήταν εξαιρετικά πιθανά ακόμη και κατά την καθημερινή λειτουργία των μονάδων. Ωστόσο, για περισσότερο από μια δεκαετία, ο αρμόδιος φορέας της ΕΣΣΔ επέλεξε να κρατήσει τα συμπεράσματα της έρευνας ως καλά κρυμμένο μυστικό.

Humbled Greeks Show the World How to Handle the Virus Outbreak


Derided by European partners as a problem child during its decade-long financial crisis, Greece is setting an example for the world with a swift response to the coronavirus epidemic.
The country of about 11 million people reported 2,207 confirmed cases and 105 deaths as of Thursday, a fraction of the per-capita toll in Italy, Spain and France, which have almost 58,000 deaths combined. The situation in Greece is closer to Germany’s, another nation considered to have handled its virus response responsibly and effectively.
Greek leaders credit preparedness and a disciplined population. Prime Minister Kyriakos Mitsotakis asked officials for a virus response plan in January. He praised widespread compliance with lockdown measures in an address to the nation this week, saying the “slightest letup can lead to a painful regression.”
Early measures to protect Greece’s health-care system included setting up an infectious disease committee, controls at airports and ports, efforts to inform the population and close contacts with European and world health bodies, Health Minister Vassilis Kikilias said in a written statement to Bloomberg.
“The gradual lifting of the measures will not be unconditional, but rather with conditions, so that we do not risk a second wave spreading,” Kikilias said.
Mitsotakis, whose approval rating has risen during the crisis, ordered the closing of schools and universities on March 10, only 13 days after Greece reported its first coronavirus case.
After Greece reported its first death on March 12, the government closed businesses such as cinemas, gyms, clubs, bars and restaurants within four days. A lockdown, including a ban on non-essential movement, followed a week later. While avoiding the rate of confirmed cases seen in Europe’s worst-hit countries, Greece also has fewer virus victims than several European Union countries with similar populations. Mitsotakis ordered up a virus plan to be ready by the beginning of February, which was activated immediately after the first coronavirus case, Deputy Citizen Protection Minister Nikos Hardalias said by telephone. That brought the spread of the virus under control early on, he said.
A recent poll found that more than two-thirds of Greeks tune in to daily televised briefings by Hardalias, a former mayor of the Athens suburb of Virona, and Sotiris Tsiodras, a soft-spoken infectious diseases professor.
Hardalias implores citizens each time to observe restrictions and not to compromise the sacrifices they have made, reciting the phrase that has come to define the crisis in Greece: “Menoume spiti,” or “We stay at home.”

Τσερνόμπιλ: 34 χρόνια από τη μεγαλύτερη πυρηνική καταστροφή

Συμπληρώθηκαν 34 χρόνια από τo πλέον καταστροφικό ατύχημα στην ιστορία της πυρηνικής ενέργειας, μόλις μερικά χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Πρίπιατ, οι κάτοικοι της οποίας πλήρωσαν το μεγαλύτερο τίμημα.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 26ης Απριλίου του 1986, μετά από μια σειρά αλυσιδωτών λαθών κατά τη διάρκεια δοκιμών έκτακτης ανάγκης, ο πυρηνικός αντιδραστήρας Νο 4 εξερράγη, σκορπώντας στον αέρα ραδιενεργά υλικά που μεταφέρθηκαν με τη βοήθεια του ανέμου στις περισσότερες χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης.
Η δοκιμή ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει περίπου ένα λεπτό και πράγματι οι σχετικές αναφορές σημειώνουν ότι ολοκληρώθηκε μόλις σε 36 δευτερόλεπτα. Αλλά ήταν ήδη πολύ αργά. Βαθιά μέσα στον πυρήνα, είχε ξεκινήσει μια αλυσιδωτή αντίδραση εκτός ελέγχου. Η θερμοκρασία αυξήθηκε στους 4.650οC, σχεδόν όσο και αυτή που επικρατεί στην επιφάνεια του Ήλιου.
Μια έκρηξη ισοδύναμη με 60 τόνους TNT κατεδάφισε τα άνω τοιχώματα της αίθουσας του αντιδραστήρα και εκσφενδόνισε το τεράστιο «καπάκι» 2.000 τόνων στον αέρα σαν νόμισμα.
Περίπου επτά τόνοι καυσίμου ουρανίου, μαζί με κομμάτια ζιρκονίου και ραδιενεργού γραφίτη, απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μαζί με ένα μείγμα αερίων και αερολυμάτων που περιείχαν μερικά από τα πιο επικίνδυνα ραδιενεργά στοιχεία - ιώδιο 131, ποσειδώνιο 239, καίσιο 137, στρόντιο 90 και πλουτώνιο 239.
Επρόκειτο για αντιδραστήρα τύπου RBMK (Reaktor Bolshoy Moshchnosti Kanalnyy), έναν από τους έξι που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν, με την προοπτική να προστεθούν στην ενεργειακή αλυσίδα της Σοβιετικής Ένωσης, που ακόμα βρισκόταν σε πάλη με τη Δύση για την τεχνολογική πρωτοπορία.
Το ίδιο το Πριπιάτ ήταν χτισμένο, ακριβώς για να στεγάσει το προσωπικό που θα εξυπηρετούσε τα έξι κοντινά εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.
Σύμφωνα με τον Γκριγκόρι Μεντβέντεφ, συγγραφέα του βιβλίου «The Truth About Chernobyl» και επικεφαλής μηχανικός που εστάλη αργότερα η Μόσχα για να ερευνήσει τις αιτίες που οδήγησαν στο δυστύχημα, η φωτιά στον κτίριο αντιδραστήρα έσβησε περίπου έξι ώρες μετά την έκρηξη, από τους άντρες που γνωρίζοντας ότι βαδίζουν στον θάνατο έσπευσαν αμέσως να περιορίσουν την καταστροφή. Αντίθετα, η φωτιά στον ίδιο τον αντιδραστήρα συνέχισε να καίει μέχρι τις 10 Μαΐου στέλνοντας τόνους ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα, κατακλύζοντας την Ευρώπη και κάνοντας τον γύρω του κόσμου. Τη στιγμή της έκρηξης ένας μηχανικός που βρίσκονταν κοντά στον αντιδραστήρα εξαερώθηκε και ένας ακόμα πέθανε τα αμέσως επόμενα λεπτά λόγω της ασύλληπτα υψηλής δόσης ραδιενέργειας που δέχτηκε. Στους επόμενους τρεις μήνες άλλοι 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι επιπτώσεις στον γενικότερο πληθυσμό τόσο της περιοχής όσο και ευρύτερα είναι δύσκολο να προσδιοριστούν με ακρίβεια αλλά οι επιδημιολογικές αναφορές καθιστούν προφανή τη σύνδεση μεταξύ της αύξησης των περιστατικών καρκίνου και της έκρηξης, τα χρόνια που ακολούθησαν. Περισσότεροι από 115.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων και 500.000 εργάτες έχουν εμπλακεί έως τώρα στις επιχειρήσεις αποκατάστασης, διασφάλισης και καθαρισμού της γύρω περιοχής.  Σήμερα το Πρίπιατ είναι μια πόλη φάντασμα. Το ίδιο και δεκάδες άλλοι οικισμοί και χωριά μέσα στην ζώνη αποκλεισμού των 30 χιλιομέτρων που δημιουργήθηκε γύρω από τον πυρηνικό σταθμό μετά το ατύχημα.
Πέρα από τα λάθη των υπευθύνων και τις όποιες κατασκευαστικές αστοχίες, η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ αποκάλυψε και την τερατώδη γραφειοκρατία που συνέβαλε σε αυτή πολλά χρόνια πριν από το ίδιο το γεγονός. Στο βιβλίο του με τίτλο «Μidnight in Chernobyl», ο Βρετανός δημοσιογράφος Άνταμ Χίγκινμποθαμ, αποκάλυψε αποχαρακτηρισμένα αρχεία, με βάση τα οποία οι αντιδραστήρες RBMK είχαν εγγενή σχεδιαστικά ελαττώματα, που η σοβιετική γραφειοκρατία φρόντιζε να κρύβει.
Το 1975 είχε καταγραφεί στο Λένινγκραντ μια μερική τήξη αντιδραστήρα, με τη σχετική έρευνα να καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τέτοια ατυχήματα ήταν εξαιρετικά πιθανά ακόμη και κατά την καθημερινή λειτουργία των μονάδων. Ωστόσο, για περισσότερο από μια δεκαετία, ο αρμόδιος φορέας της ΕΣΣΔ επέλεξε να κρατήσει τα συμπεράσματα της έρευνας ως καλά κρυμμένο μυστικό.

Τσερνόμπιλ, Η εξάπλωση του ραδιενεργού νέφους...

Sunday, 26 April 2020

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble γιόρτασε τα 30ά γενέθλιά του με μια νέα εντυπωσιακή φωτογραφία

Tα νεφελώματα NGC 2014 και NGC 2020, τα οποία από κοινού απαρτίζουν μια τεράστια περιοχή δημιουργίας άστρων στο γειτονικό γαλαξία Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος
Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» (Hubble), του οποίου οι εμβληματικές φωτογραφίες έχουν αναθεωρήσει τις γνώσεις μας για το Σύμπαν, γιόρτασε σήμερα τα 30 χρόνια λειτουργίας του με μια νέα εντυπωσιακή φωτογραφία.
Η φωτογραφία που δόθηκε στη δημοσιότητα και τραβήχτηκε με την κάμερα Wide Field 3 του τηλεσκοπίου, απεικονίζει τα νεφελώματα NGC 2014 και NGC 2020, τα οποία από κοινού απαρτίζουν μια τεράστια περιοχή δημιουργίας άστρων στο γειτονικό γαλαξία Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος, σε απόσταση περίπου 163.000 ετών φωτός από τη Γη.
Η εικόνα βαφτίστηκε «Κοσμικός Ύφαλος», επειδή θυμίζει βυθό θάλασσας και το φως της προέρχεται, μεταξύ άλλων, από πολύ φωτεινά μεγάλα άστρα, δεκαπλάσια από τον Ήλιο μας. Το μικρότερο γαλαζωπό νεφέλωμα της φωτογραφίας έχει διαμορφωθεί από ένα άστρο μαμούθ (της κατηγορίας Wolf-Rayet) με φωτεινότητα περίπου 200.000 μεγαλύτερη του Ήλιου και μάζα 15 φορές μεγαλύτερη.
Το τηλεσκόπιο, μια κοινή αποστολή της αμερικανικής (NASA) και της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας (ESA), είχε εκτοξευθεί στις 24 Απριλίου 1990 και είχε τεθεί σε τροχιά από το διαστημικό λεωφορείο Discovery. Έκτοτε έχει φέρει πραγματική επανάσταση στην αστρονομία, ενώ με τις φωτογραφίες του έχει κάνει το Σύμπαν πιο προσιτό και γοητευτικό από κάθε άλλη φορά για το ευρύ κοινό.
Το τηλεσκόπιο έχει κάνει έως τώρα περίπου 1,4 εκατομμύρια παρατηρήσεις, από τις οποίες έχουν προκύψει περισσότερες από 17.000 επιστημονικές δημοσιεύσεις.

Ένα σχόλιο για τον Ερατοσθένη και τον χαμένο Ελληνικό Πολιτισμό!!!


Είναι εντυπωσιακό να σκεφθείτε ότι κάπου στο 200 π.χ. ο Ερατοσθένης και σίγουρα όχι μόνο αυτός, ήξερε ότι η Γη είναι σφαιρική και κινείται γύρω από τον ήλιο.
Οι γνώσεις αυτές είναι τόσο εντυπωσιακές που δεν μπορεί να είναι αποσπασματικές. 
Σίγουρα υπήρχε ένας πολύ ανεπτυγμένος επιστημονικά πολιτισμός που επιβεβαιώνεται και από τον εντυπωσιακό μηχανισμό του "Μηχανισμού-Υπολογιστή των Αντικυθήρων." 
Δυστυχώς όλα αυτά τα εξαφάνισε η επέλαση των θρησκόληπτων φανατικών που κατέστρεψαν και εξαφάνισαν κάθε ίχνος αυτού του σπουδαίου αυτού πολιτισμού, για να ακολουθήσει μια τραγική περίοδος σκοταδισμού και οπισθοδρόμησης για την ανθρωπότητα.
Φθάσαμε κάπου στα 1600 μ.χ. όπου ο Γαλιλαίος τόλμησε να ψελίσει κάτι ανάλογο και στο παρά τσακ γλύτωσε την πυρά αλλά πέθανε φυλακισμένος και τυφλός. 
Σκεφθείτε, ανάμεσα στον Ερατοσθένη και τον Γαλιλαίο μεσολαβούν1800 χρόνια οπισθοδρόμησης και  σκοταδισμού
Άραγε που θα ήμασταν σήμερα αν ο άγνωστος Ελληνικός πολιτισμός είχε επιβιώσει;

Μέτρα από Ε.Ε. κατά της δαιμονοποίησης των κεραιών 5G

Μετά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), έρχεται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χαρακτηρίσει αναληθή την είδηση (fake news) ότι οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς μεταδίδουν τον κορωνοϊό. Η Ε.Ε. αναμένεται σύντομα να καλέσει τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές τηλεπικοινωνιών να το πράξουν.
Ηδη, ώς ένα βαθμό, ρόλο προφύλαξης των καταναλωτών από τέτοιους είδους τερατώδεις αναλήθειες έχουν αναλάβει οι εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης που λειτουργούν δημοφιλείς πλατφόρμες όπως Facebook, Twitter κ.ά. Οι τελευταίες αναλαμβάνουν να σβήνουν από τις πλατφόρμες τους σχόλια που αφορούν την επικινδυνότητα των κεραιών 5G ως φορέων μετάδοσης του κορωνοϊού.
Οσο και αν φαίνεται παράλογο, στις 8 Απριλίου ο ίδιος ο ΠΟΥ αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει fake news τη διάδοση του κορωνοϊού μέσω των κεραιών κινητής τηλεφωνίας. «Οι ιοί δεν διαδίδονται μέσω των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και της κινητής τηλεφωνίας» ανέφερε, καθώς πολλοί στον πλανήτη συνδύασαν την πανδημία του COVID-19 με την έναρξη της λειτουργίας δικτύων 5G σε διάφορες χώρες του πλανήτη. Εξάλλου, ο ΠΟΥ στην ανακοίνωση που εξέδωσε σημείωνε ότι, ενώ πολλές χώρες έχουν προσβληθεί από τον ιό, εντούτοις δεν διαθέτουν δίκτυα κινητής τηλεφωνία 5G.
Στο πλαίσιο αυτό, κινητοποιείται και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχεδιάζοντας κυρίως μέτρα ενημέρωσης του κοινού και παράλληλα ένα νέο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των κεραιών κινητής τηλεφωνίας 5G. Τα μέτρα αυτά έρχονται ως αντιστάθμισμα στην παραπληροφόρηση αλλά και στη διεύρυνση του «κινήματος» κατά των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και ιδίως στα δίκτυα 5G. Στη χώρα μας δεν υπήρξαν κρούσματα καταστροφής κεραιών, όμως υπήρξαν σε άλλες χώρες μεταξύ των οποίων η Βρετανία, η Ολλανδία κ.ά. Στις χώρες αυτές, πολέμιοι κεραιών βανδάλισαν ιστούς και κεραιοσυστήματα, ειδικά εκείνων που υποστηρίζουν τη λειτουργία δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5G. Μέσα στην άγνοιά τους, μάλιστα, ορισμένοι έκαψαν κεραίες κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (4G) θεωρώντας τες κεραίες 5G.
Στη χώρα μας, το τελευταίο διάστημα έχει δημιουργηθεί μια νέα πρωτοβουλία που ονομάζεται «Νεάπολη Εξάρχεια Λυκαβηττός Κολωνάκι Γκύζη Πολύγωνο Επιτροπή Αγώνα ζωής», η οποία καταφέρεται κατά της κινητής τηλεφωνίας και ιδιαίτερα κατά της κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς. Στις ανακοινώσεις της, η Επιτροπή Αγώνα χαρακτηρίζει 20-25 κεραίες που βρίσκονται πλησίον σχολείων και βρεφονηπιακών σταθμών στο κέντρο της Αθήνας «κεραίες-δολοφόνους», για τις οποίες μάλιστα εκτιμά ότι μπορεί να είναι... G5. Η Επιτροπή δίνει και τις διευθύνσεις όπου βρίσκονται αυτές οι κεραίες στο κέντρο της Αθήνας.
Η ενημερωτική καμπάνια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της παραπληροφόρησης για την κινητή τηλεφωνία θα ανατεθεί πιθανότατα στις εθνικές ρυθμιστικές αρχές. Με βάση αυτή, επιδίωξη θα είναι να διαδοθεί το μήνυμα ότι η ηλεκτρομαγνητική (ΗΜ) ακτινοβολία της κινητής τηλεφωνίας, συμπεριλαμβανομένης εκείνης της τεχνολογίας 5G, είναι 50 φορές χαμηλότερη από τα όρια που οι διεθνείς οργανισμοί ορίζουν ως επικίνδυνα για τους ανθρώπους. Επίσης βασικό μήνυμα θα είναι το αποτέλεσμα της μελέτης του ΠΟΥ, η οποία κατατάσσει την ΗΜ ακτινοβολία στις «πιθανές αιτίες καρκινογένεσης» για τον άνθρωπο, με την επικινδυνότητά της να βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με εκείνη που έχει η ανάλωση τροφών σε άλμη.

Cov-19 Ή εξέλιξη του στην Ευρώπη και η πρωτιά της Ελλάδος!!!


Να και μια φορά που η Ελλάδα δίνει μαθήματα αποτελεσματικότητας, ορθολογισμού και σωστής διαχείρησης.

“Proud to be GreeK” #staysafe and #stayhome

Saturday, 25 April 2020

Η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου συντονίστρια στην ομάδα εργασίας, για την ανάδειξη του Γαστρονομικού Τουρισμού



Η Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, η γυναίκα που αναβίωσε την οινοποιία στο νησί μας και δουλεύει αθόρυβα αλλά ουσιαστικά μέσα από την Ένωση Ξενοδόχων, ανέλαβε συντονίτρια της ομάδα εργασίας, που θα δουλέψει πάνω στο αντικείμενο της ανάδειξης του Γαστρονομικού Τουρισμού. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος αξιοποίησε την όποια εμπειρία και δουλειά είχε γίνει από διάφορα προγράμματα που υλοποιήθηκαν και το ανήγαγε σε μια οργανωμένη βάση και στόχευση: Η Ελλάδα μπορεί και οι 52 νομοί της να γίνουν ξεχωριστός Γαστρονομικός Προορισμός, με τι δική του γαστρονομική σφραγίδα ο καθένας!
Η ομάδα εργασίας συνεδριάζει ήδη μέσω τηλεδιάσκεψης κάθε εβδομάδα και αυτό θα συνεχισθεί μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν τα βήματα που θα μας οδηγήσουν στο μεγάλο στοίχημα της Χώρας: Το συνδυασμό του Πρωτογενούς τομέα με τον Τουρισμό, δηλαδή τον Γαστρονομικό Τουρισμό!
Θερμά συγχαρητήρια στην κ. Τριανταφυλλοπούλου και καλή επιτυχία στο πολύ σημαντικό έργο που ανέλαβε. 

Δεν χρειάζεται οι πολιτικοί να αποτρέπουν τους πολίτες από τις καλοκαιρινές διακοπές

Alltours – Ακυρώνει (;) το πρόγραμμα του 2020 για Ρόδο και Κω

Astronomy Picture of the Day: Lyrid Meteor Streak

2020 April 23
See Explanation.  Clicking on the picture will download
the highest resolution version available.
ΑExplanation: Earth's annual Lyrid Meteor Shower peaked before dawn yesterday, as our fair planet plowed through debris from the tail of long-period comet Thatcher. In crisp, clear and moonless predawn skies over Brown County, Indiana this streak of vaporizing comet dust briefly shared a telephoto field of view with stars and nebulae along the Milky Way. Alpha star of the constellation Cygnus, Deneb lies near the bright meteor's path along with the region's dark interstellar clouds of dust and the recognizable glow of the North America nebula (NGC 7000). The meteor's streak points back to the shower's radiant, its apparent point of origin on the sky. That would be in the constellation Lyra, near bright star Vega and off the top edge of the frame.
https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Friday, 24 April 2020

Astronomy Picture of the Day: The Windmill and the Star Trails

2020 April 17
See Explanation.  Clicking on the picture will download
the highest resolution version available.
Explanation: Stars can't turn these old wooden arms, but it does look like they might in this scene from a rotating planet. The well-composed night skyscape was recorded from Garafia, a municipality on the island of La Palma, Canary Islands, planet Earth. The center of the once working windmill, retired since 1953, is lined-up with the north celestial pole, the planet's rotation axis projected on to the northern sky. From a camera fixed to a tripod, the star trails are a reflection of the planet's rotation traced in a digital composite of 39 sequential exposures each 25 seconds long. Brought out by highlighting the final exposure in the sequence, the stars themselves appear at the ends of their short concentric arcs. A faint band of winter's Milky Way and even a diffuse glow from our neighboring Andromeda Galaxy also shine in the night.
https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Σχέδιο 2 τρισ. ευρώ για την οικονομική ανάκαμψη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Οι μεγάλες business των αντιεμβολιαστών

vaccination
Του Αντώνη Δαρζέντα
Δεν πάνε λίγες εβδομάδες που τελείωσε μια εξαιρετικά θανατηφόρα επιδημία ιλαράς στα νησιά Σαμόα. Σε μια χώρα 200 χιλιάδων κατοίκων 81 άνθρωποι πέθαναν και εκατοντάδες νοσηλεύθηκαν με βαριάς μορφής νόσο.
Η αιτία ήταν η αντιεμβολιαστική προπαγάνδα του ακτιβιστή Edwin Tamasese ο οποίος πουλούσε διάφορα «φυτικά σκευάσματα» και βιταμίνες και κάνοντας εκστρατεία εναντίον των εμβολίων. Η κυβέρνηση της Σαμόα τον συνέλαβε και τον φυλάκισε αλλά όταν ήταν πλέον αργά.
Η επιδημία ιλαράς ήταν η μεγαλύτερη φυσική καταστροφή των τελευταίων ετών στα νησιά, μεγαλύτερη και από τους τροπικούς τυφώνες που τους σαρώνουν.
Η αλήθεια είναι ότι ο αντιεμβολιασμός ακόμα και όταν ξεκίνησε, την είχε λερωμένη τη φωλιά του. Πηγαίνοντας λίγο πίσω στον διάσημο Andrew Wakefield τον Βρετανό γιατρό που ξεκίνησε την υστερία θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Ο Andrew Wakefield λοιπόν είναι ο γνωστός Εγγλέζος χειρουργός που συνέδεσε το τριπλό εμβόλιο Ιλαράς-Ερυθράς-Παρωτίτιδας με τον αυτισμό παρουσιάζοντας μόνο 12 περιστατικά. Φυσικά το γεγονός ότι εκατοντάδες και τεράστιες επόμενες μελέτες, ουδέποτε επιβεβαίωσαν τα ευρήματα του είναι γνωστό, δεν είναι όμως τόσο γνωστό πόσο σκοτεινά κίνητρα και πόσο ευρέως σκόπευε να εκμεταλλευθεί οικονομικά τα δήθεν ευρήματα του ο Wakefield.
O Brian Deere ένας ερευνητής δημοσιογράφος, ο οποίος στο παρελθόν είχε ξεσκεπάσει τον Αυστραλό καθηγητή Michael Briggs που είχε κατασκευάσει ψευδή μελέτη για την ασφάλεια των αντισυλληπτικών χρηματοδοτούμενος μάλιστα γι αυτήν από την ίδια την εταιρεία του φαρμάκου, ξεκίνησε έρευνα για αυτόν. Έτσι βρήκε, ότι όχι μόνο είχε λάβει καιρό πριν, αμοιβή 500 χιλιάδες λίρες Αγγλίας από δικηγόρους που ειδικεύονταν σε μηνύσεις εναντίον φαρμακευτικών εταιρειών αλλά είχε μαγειρέψει και τα ευρήματα.
Τρία από τα δώδεκα παιδιά της μελέτης δεν είχαν καν διάγνωση αυτισμού. Επίσης ενώ το άρθρο του ανέφερε πως όλα τα δώδεκα παιδιά της μελέτης ήταν πριν φυσιολογικά βρέθηκε πως τουλάχιστον πέντε από αυτά είχαν προαναφέρει αναπτυξιακές διαταραχές. Και ενώ ο Wakefield έγραφε πως τα συμπτώματα ξεκινούσαν λίγες μέρες μετά εμβόλιο τα ακριβή στοιχεία έδειξαν πως η έναρξη των συμπτωμάτων ήταν εντελώς άσχετη με το εμβόλιο.
Το Βρετανικό Συμβούλιο Ιατρικής φυσικά με βάση την έρευνα του δημοσιογράφου διέταξε ανάκριση η οποία απέδειξε την απάτη στα στοιχεία και ευρήματα αλλά και την οικονομική δοσοληψία του Wakefield. Ο οποίος έχασε την άδεια του επαγγέλματος του φυσικά και απολύθηκε από το νοσοκομείο του.
Ο Andrew Wakefield αυτή τη στιγμή συνεχίζει ωστόσο ακάθεκτος το έργο του, όχι βέβαια ως γιατρός, αλλά γράφοντας βιβλία, γυρίζοντας ντοκιμαντέρ και βγαίνοντας με διάσημα μοντέλα όπως την Elle Macpherson κερδίζοντας εκατομμύρια δολάρια από τη δράση του. Ταυτόχρονα έχει προσηλυτίσει αρκετές πλούσιες Αμερικανίδες που τον χρηματοδοτούν αθρόα, ανάμεσα τους ακόμα και κληρονόμοι του τεράστιου κολοσσού της εταιρείας Johnson & Johnson.
Διαβάστε Περισσότερα:

Greece learned from Italy’s and Spain’s mistakes and used rapid response to keep its virus deaths low

Thursday, 23 April 2020

Astronomy Picture of the Day: Eye on the Milky Way

2020 April 21
See Explanation.  Clicking on the picture will download
the highest resolution version available.
Explanation: Have you ever had stars in your eyes? It appears that the eye on the left does, and moreover it appears to be gazing at even more stars. The featured 27-frame mosaic was taken last July from Ojas de Salar in the Atacama Desert of Chile. The eye is actually a small lagoon captured reflecting the dark night sky as the Milky Way Galaxy arched overhead. The seemingly smooth band of the Milky Way is really composed of billions of stars, but decorated with filaments of light-absorbing dust and red-glowing nebulas. Additionally, both Jupiter (slightly left the galactic arch) and Saturn (slightly to the right) are visible. The lights of small towns dot the unusual vertical horizon. The rocky terrain around the lagoon appears to some more like the surface of Mars than our Earth.
https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Tour operators: «μόνο Ελλάδα μπορούμε να "πουλήσουμε" φέτος»


Η επόμενη ημέρα για τον ελληνικό τουρισμό μετά τις καταστροφικές συνέπειες των περιοριστικών μέτρων για την ανάσχεση του Covid-19 αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για την ελληνική κυβέρνηση. Ισχυρό «χαρτί» η έγκαιρη και απολεσματική διαχείριση της κρίσης, συμβάλλοντας μακροπρόθεσμα στην οικονομία και την προβολή της χώρας ως ασφαλούς τουριστικού προορισμού. 'Ηδη, μεγάλοι tour operators εξετάζουν το ενδεχόμενο να κατευθύνουν προς την Ελλάδα όλους τους τουρίστες που επρόκειτο να ταξιδέψουν φέτος στη Μεσόγειο, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. «Έχουμε teleconference την επόμενη εβδομάδα, και με τον υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, και θα γίνει συμφωνία που θα πάρει και δημόσιο χαρακτήρα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στο πλαίσιο διαδικτυακής συζήτησης του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με θέμα: «COVID-19: Οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα». Εάν διατηρήσουμε την καλή μας εικόνα και διατηρήσουμε την αίσθηση ασφάλειας μπορούμε από μια μικρότερη τουριστική πίτα να διεκδικήσουμε ένα μεγάλο κομμάτι».
Όσον αφορά τις προοπτικές της φετινής χρονιάς, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «δεν θα κάνουμε ρεκόρ φέτος στον τουρισμό, αλλά μπορούμε να πάρουμε μερίδια φέτος και την επόμενη χρονιά».
Ο κ. Γεωργιάδης είχε αναφερθεί στο μέλλον της χώρας ως επενδυτικού και τουριστικού προορισμού και σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Το ότι η Ελλάδα παίρνει άριστα στη διαχείριση της κρίσης και προβάλλεται σ' όλες τις μεγάλες εφημερίδες του πλανήτη ως χώρα ασφαλής και σοβαρή, θα έχει μακροπρόθεσμα θετική επίδραση στην οικονομία και τον τουρισμό μας. Το ζήτημα είναι πώς ξεπερνάμε τους επόμενους μήνες μέχρι να βρεθεί το φάρμακο και το εμβόλιο», είχε υπογραμμίσει. «Ήδη, μεγάλοι τουριστικοί όμιλοι από το εξωτερικό επιταχύνουν επενδύσεις που είχαν προγραμματίσει να κάνουν στην Ελλάδα φέτος και του χρόνου καθώς, όπως μου είπε εκπρόσωπος τέτοιου ομίλου, «μόνο Ελλάδα μπορούμε να "πουλήσουμε" φέτος». Προφανώς, η τουριστική αγορά διεθνώς θα είναι πολύ μικρότερη τη φετινή χρονιά, όμως, σ' αυτή τη μικρότερη αγορά, η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο μερίδιο».

Η βλακεία είναι ανίκητη. Συνωμοσιολόγοι εναντίον 5G: Μπαράζ επιθέσεων κατά κεραιών στη Βρετανία

Δολοφονία Δ. Ψαρρού: Υπόδειγμα παραχάραξης και αποσιώπησης

Wednesday, 22 April 2020

Astronomy Picture of the Day: A Little Drop of Galaxy

2020 March 27

Explanation: A drop of water seems to hold an entire galaxy in this creative macro-astrophotograph. In the imaginative work of cosmic nature photography a close-up lens was used to image a previously made picture of a galaxy, viewed through a water drop suspended from a stem. A favorite of many telescope-wielding astroimagers, the galaxy is the Andromeda Galaxy, also known as M31. About 100,000 light-years across that majestic galaxy's spiral arms and dust lanes are curved and distorted in the image contained in the centimeter-sized droplet. Andromeda is some 2.5 million light-years distant, but this project was still carried out while spending time indoors.

Astronomy Picture of the Day: A Little Drop of Galaxy

2020 March 27

Explanation: A drop of water seems to hold an entire galaxy in this creative macro-astrophotograph. In the imaginative work of cosmic nature photography a close-up lens was used to image a previously made picture of a galaxy, viewed through a water drop suspended from a stem. A favorite of many telescope-wielding astroimagers, the galaxy is the Andromeda Galaxy, also known as M31. About 100,000 light-years across that majestic galaxy's spiral arms and dust lanes are curved and distorted in the image contained in the centimeter-sized droplet. Andromeda is some 2.5 million light-years distant, but this project was still carried out while spending time indoors.
https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Σε εγρήγορση η Αθήνα λόγω της αναταραχής στην Τουρκία

A mysterious superconductor’s wave could reveal the physics behind the materials

Ντίνα Σβύνου: Οι τουριστικές επιχειρήσεις χρειάζονται ουσιαστική στήριξη...


Τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην εργασία και συγκεκριμένα στο χώρο του τουρισμού, σχολίασε στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και η Κωνσταντίνα Σβύνου, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων.
«Είναι πολύ νωρίς για μια επιχείρηση να αποφασίσει αν θα ανοίξει ή όχι. Όλα θα εξαρτηθούν από τα μέτρα της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας. Έχουν γίνει τα αιτήματα προς τα αρμόδια υπουργεία. Το ποσοστό που έχουν αποφασίσει ότι δεν θα ανοίξουν είναι γύρω στο 3%. Πολλές επιχειρήσεις ζυγίζουν το κόστος ανοίγματος και το κόστος μη ανοίγματος», σημείωσε η κ. Σβύνου.
«Οι επισφαλείς θέσεις εργασίας είναι κοντά στις 45 χιλιάδες θέσεις, που ανέρχεται κοντά στο 40% της απασχόλησης στον χώρο των ξενοδοχείων», πρόσθεσε.
Σε ό,τι αφορά στον εσωτερικό τουρισμό, και στο κατά πόσο αυτός μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση, η κ. Σβύνου ανέφερε ότι «ο εσωτερικός τουρισμός θα μας “δώσει” ενέσεις, αλλά δεν θα μπορέσει να μας κρατήσει».
«Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι επιχειρήσεις στον τουρισμό θα πρέπει να βοηθηθούν επί της ουσίας. Ο τουρισμός αγγίζει κοντά το 30% του ΑΕΠ, είναι πυλώνας της οικονομίας και οφείλουμε να τον στηρίξουμε», κατέληξε η κ. Σβύνου.

Tuesday, 21 April 2020

To είδαμε κι αυτό: Το πετρέλαιο στα μείον 40 δολάρια το βαρέλι….

Αρνητική τιμή για πρώτη φορά στην ιστορία καταγράφει το αμερικανικό αργό καθώς λήγουν τα futures Μαΐου και δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον για να ανανεωθούν λόγω της πολύ μειωμένης κατανάλωσης και της αδυναμίας αποθήκευσης. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν είχαν ανανεώσει τα συμβόλαια, είναι υποχρεωμένοι να παραλάβουν τις ποσότητες του αργού, χωρίς ωστόσο πρακτικά να μπορούν να τις αποθηκεύσουν. Και αυτό καθώς η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης των τελευταίων μηνών έχει σαν αποτέλεσμα να είναι σε πληρότητα όλοι οι διαθέσιμοι αποθηκευτικοί χώροι στις ΗΠΑ.
Σαν αποτέλεσμα το συμβόλαιο παραδόσεως Μαΐου έφτασε να διαπραγματεύεται ακόμη και πάνω από τα -40 δολάρια, καταγράφοντας βουτιά άνω του 300%, γεγονός που ναι μεν οφείλεται στην μεγάλη μείωση της ζήτησης, ωστόσο το κραχ έχει και τεχνικά χαρακτηριστικά, αφού δεν υπάρχει το παραμικρό ενδιαφέρον ανανέωσης των συγκεκριμένων futures.
Δείγμα του τεχνικού «κραχ» είμαι το γεγονός ότι το συμβόλαιο για παραδόσεις Ιουνίου διαπραγματεύεται αυτήν την στιγμή σε τιμές πάνω από τα 20 δολάρια. Επίσης η τιμή σποτ για το WTI διαπραγματεύεται τις τελευταίες ώρες μεταξύ 11,70 και 14 δολάρια. Τέτοιες τιμές δείχνουν την εκτίμηση της αγοράς ότι σταδιακά το lockdown θα αρχίσει να αίρεται, άρα η πίεση στους αποθηκευτικυς χώρους θα απολιμακωθεί.
Τα παραπάνω φυσικά μένει να αποδειχθούν στην πράξη.
Διαβάστε Περισσότερα:

Astronomy Picture of the Day:Cassini Approaches Saturn

2020 April 19

Explanation: What would it look like to approach Saturn in a spaceship? One doesn't have to just imagine -- the Cassini spacecraft did just this in 2004, recording thousands of images along the way, and hundreds of thousands more since entering orbit. Some of Cassini's early images have been digitally tweaked, cropped, and compiled into the featured inspiring video which is part of a larger developing IMAX movie project named In Saturn's Rings. In the concluding sequence, Saturn looms increasingly large on approach as cloudy Titan swoops below. With Saturn whirling around in the background, Cassini is next depicted flying over Mimas, with large Herschel Crater clearly visible. Saturn's majestic rings then take over the show as Cassini crosses Saturn's thin ring plane. Dark shadows of the ring appear on Saturn itself. Finally, the enigmatic ice-geyser moon Enceladus appears in the distance and then is approached just as the video clip ends. After more than a decade of exploration and discovery, the Cassini spacecraft ran low on fuel in 2017 was directed to enter Saturn's atmosphere, where it surely melted.
https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Σοβαρές ελπίδες από το αντιϊκό φάρμακο «Remdesivir»


Επιτυχημένες κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου του Σικάγο - Tο 68% των ασθενών που είχαν διαγνωσθεί με κορωνοϊό και ήταν σε σοβαρή κατάσταση παρουσίασαν καλύτερη εικόνα
Σοβαρές ελπίδες γεννούν τα αποτελέσματα του πειραματικού αντιϊκού φαρμάκου «Remdesivir» της αμερικανικής φαρμακευτικής «Gilead» σε ασθενείς με Covid-19 που συμμετείχαν σε κλινικές δοκιμές του Πανεπιστημίου του Σικάγο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Newsweek», το Πανεπιστήμιο του Σικάγο δοκίμασε το νέο φάρμακο σε ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα του κορωνοϊού και στους περισσότερους αντιμετωπίσθηκε γρήγορα ο υψηλός πυρετός και τα συμπτώματα του αναπνευστικού, ενώ η νοσηλεία τους ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από μία εβδομάδα.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση των ενθαρρυντικών αποτελεσμάτων, η μετοχή της Gilead εκτινάχθηκε περισσότερο από 15% σε συναλλαγές μετά το κλείσιμο της χρηματιστηριακής συνεδρίασης.
«Οι περισσότεροι από τους ασθενείς μας έχουν ήδη πάρει εξιτήριο κι αυτό είναι υπέροχο. Χάσαμε μόνο δύο ασθενείς», ανέφερε η ειδικός των μολυσματικών ασθενειών Καθλίν Μιουλέιν σε βίντεο που επικαλείται το δημοσίευμα.
Στη πρώτη κλινική στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου συμμετείχαν 125 ασθενείς σε προχωρημένο στάδιο της ασθένειας και από αυτούς, οι 113 ήταν σε σοβαρή κατάσταση.
H Gilead αναμένει τα στοιχεία από τη «φάση 3» στους ασθενείς που έχουν νοσήσει βαριά να είναι διαθέσιμα στα τέλη του μήνα και επιπλέον δεδομένα από άλλες μελέτες να γίνουν διαθέσιμα το Μάιο.
Σύμφωνα με την εταιρεία, στις κλινικές δοκιμές της θα συμμετέχουν συνολικά τέσσερις χιλιάδες εθελοντές.
Διαβάστε Περισσότερα:

Aλκιβιάδης Στεφανής: Μηδενικές οι ροές γιατί έχουμε ισχυρή ηγεσία και σαφείς οδηγίες

Σχολιάζοντας επεισόδιο που συνέβη ανοιχτά της Λέσβου το Μεγάλο Σάββατο, όταν λέμβος με αλλοδαπούς επιχείρησε να εισέλθει σε ελληνικά χωρικά ύδατα συνοδεία τουρκικών ακταιωρών, ο υφυπουργός Άμυνας επεσήμανε ότι τέτοια συμβάντα είναι καθημερινά, αλλά πλέον υπάρχει ισχυρή ηγεσία και σαφείς οδηγίες γι’ αυτό οι ροές είναι μηδενικές. Μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Αλ, Στεφανής εξήρε την ψυχραιμία που επιδεικνύουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, που όπως είπε είναι αποτέλεσμα της σκληρής εκπαίδευσης και των σαφών οδηγιών.

Οι ΑΠΕ στήριξαν το ηλεκτρικό σύστημα στη διάρκεια της κρίσης

Εν μέσω της έντονης μεταβλητότητας που χαρακτηρίζει τις αγορές ηλεκτρισμού σε όλη την Ευρώπη εξαιτίας της πανδημίας του κορoνοϊού, η συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αναδεικνύεται κεφαλαιώδης για τη στήριξη της ενεργειακής ασφάλειας του ελληνικού συστήματος ηλεκτρισμού. Ειδικά η συνεισφορά των αιολικών είναι σημαντική, καθώς καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες της χώρας στις βραδινές ώρες της αιχμής της ζήτησης, ενώ παράλληλα, λόγω της αυξημένης παραγωγής, "ψαλιδίζουν" τις χονδρεμπορικές τιμές και περιορίζουν τις εισαγωγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), την περασμένη Τρίτη, τα χερσαία αιολικά πάρκα κάλυψαν το 32,6% της συνολικής ζήτησης ηλεκτρισμού στη χώρα μας, παράγοντας συνολικά 44,4 GWh. Η παραγωγή αυτή αναλογικά κατέταξε τη χώρα μας, την ίδια ημέρα, στη δεύτερη θέση πανευρωπαϊκά ως προς τη συνεισφορά των αιολικών πάρκων για την αντιμετώπιση των αυξημένων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια που παρουσιάζονται εν μέσω της κρίσης του COVID-19.
Διαβάστε περισσότερα:

Monday, 20 April 2020

Astronomy Picture of the Day: Just Another Day on Aerosol Earth

2020 April 18
See Explanation.  Clicking on the picture will download
the highest resolution version available.
Explanation: It was just another day on aerosol Earth. For August 23, 2018, the identification and distribution of aerosols in the Earth's atmosphere is shown in this dramatic, planet-wide digital visualization. Produced in real time, the Goddard Earth Observing System Forward Processing (GEOS FP) model relies on a combination of Earth-observing satellite and ground-based data to calculate the presence of types of aerosols, tiny solid particles and liquid droplets, as they circulate above the entire planet. This August 23rd model shows black carbon particles in red from combustion processes, like smoke from the fires in the United States and Canada, spreading across large stretches of North America and Africa. Sea salt aerosols are in blue, swirling above threatening typhoons near South Korea and Japan, and the hurricane looming near Hawaii. Dust shown in purple hues is blowing over African and Asian deserts. The location of cities and towns can be found from the concentrations of lights based on satellite image data of the Earth at night.
https://apod.nasa.gov/apod/astropix.html

Οι επιδημίες που έπληξαν την Κω από τον 14ο έως τον 19ο αιώνα

Του κ. Βασίλη Χατζηβασιλείου, Ιστορικού Συγγραφέα-Δικηγόρου
Η εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών, όπως της πανώλης, της ελονοσίας, κ.ά., που ως επιδημίες, από τον 14ο αιώνα και έπειτα, έπληξαν όχι μόνο τη Μεσαιωνική Δύση, αλλά και την Ανατολή και εμφανίστηκαν ακόμη και στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά, δεν ήταν δυνατόν να μην προσβάλουν και το νησί της Κω. Πρώτος ο λόγιος κληρικός και ταξιδιώτης από τη Φλωρεντία Cristophoro Buondelmonti στις αρχές του 15ου αιώνα περιγράφοντας την Κω στο βιβλίο του Liber Insularum Archipelagi, αναφέρει ότι το νησί το βρήκε να έχει νοσηρό κλίμα για το μεγαλύτερο διάστημα του χρόνου «δια την του αέρος δυσκρασίαν» και ότι στη μέση της πόλης του υπήρχε «λίμνη νοσώδης εν έαρι μάλιστα».
Ο Ιάκωβος Ζαρράφτης έγραψε ότι επί της εποχής των Ιωαννιτών Ιπποτών, το 1347, «ενέσκηψε βαρύ λοιμώδες νόσημα, επενεγκών φθοράν ου μικράν εις την Κων». Και μνημονεύει τον Γρηγορά, δηλ. τον βυζαντινό ιστορικό Νικηφόρο Γρηγορά (1295-1360), που αναφέρει ότι «εκενούντο οικίαι πλείσται καθάπαξ των οικητόρων απόντων μιάς ή και δυοίν ενίοτε». Γνωρίζουμε ακόμη ότι οι Ιωαννίτες Ιππότες, γύρω στα 1386, αφού διαπίστωσαν ότι το κλειστό λιμάνι της πόλης είχε μετατραπεί σε λίμνη και αποτελούσε εστία ελονοσίας για τους κατοίκους, άνοιγαν κάθε χρόνο, τον Απρίλιο, τον φράχτη της τάφρου (τη «Χαντάκα», δηλ. τη σημερινή οδό Ιπποκράτους) του περιμετρικού τείχους της Κω, για να διοχετεύεται το θαλασσινό νερό στο λιμάνι και να αποτρέπεται έτσι η επιδημία.
Επίσης τον Μάρτιο του 1500 βρίσκουμε έγγραφο του Μεγάλου Μαγίστρου των Ιπποτών της Ρόδου Pierre d’ Aubusson προς τον Τοποτηρητή του Τάγματος στην Κω Costanzo Operti, όπου ο Μεγ. Μάγιστρος δίνει εντολή στον Operti και τους άνδρες του να μεταφέρουν πέτρες, για να φτιάξουν τοίχο που θα συγκρατεί το ανάχωμα της τάφρου μπροστά από τη γέφυρα και την είσοδο του Κάστρου της Νεραντζιάς, για να μην κατρακυλήσει το ανάχωμα αυτό και εμποδίσει τη διέλευση του θαλασσινού νερού από την τάφρο προς τη λίμνη, δηλ. το σημερινό λιμάνι της Κω, που εξακολουθούσε να αποτελεί εστία ελονοσίας.
Για τη μεγάλη πληγή της πανώλης, που θα επηρεάσει καθοριστικά τη δημογραφική πορεία του πληθυσμού της Κω, έχουμε πυκνότερες χρονολογικές επισημάνσεις από τη γαλλική προξενική αλληλογραφία της Ρόδου του 18ου αιώνα. Η Κως θα πληγεί από την πανώλη το 1733 (το θανατικό αυτό θα διαρκέσει 4 μήνες) και θα επαναληφθεί το 1747, το 1750, το 1752, το 1769, το 1778 μαζί με την επιδημία της ευλογιάς, το 1791 και 1792. Ο 19ος αιώνας θα αρχίσει για την Κω ακόμη πιο οδυνηρός εξαιτίας της πανώλης, που από το 1811 έως το 1814 θα ενσκήψει φοβερότερη στην πρωτεύουσα του νησιού, της οποίας τόσο το κλειστό λιμάνι όσο και η ελώδης περιοχή της Λάμπης παρέμεναν αθεράπευτες εστίες της επιδημίας αυτής. Είναι η εποχή που, όπως αναφέρει ο Ζαρράφτης,  εμφανίζεται το λεγόμενο «πρώτο θανατικό» για τους χριστιανούς κατοίκους της πόλης, οι οποίοι από φόβο για τη ζωή τους κατέφυγαν στις εξοχές, απ’ όπου οι Τούρκοι, φοβούμενοι τα επαναστατικά κινήματα, τους εξανάγκασαν να επανέλθουν και πάλι στα σπίτια τους. Ο Άγγλος περιηγητής William Turner, που επισκέφθηκε την Κω την περίοδο αυτή, έγραψε πως η πανώλης θέρισε 3.000 ψυχές, από τις οποίες οι 2.000 ήταν Τούρκοι. Το 1833 θα συμβεί το «δεύτερο θανατικό», που προξένησε μεγάλη φθορά στους κατοίκους και ιδιαίτερα στους Τούρκους, «αδυνατούντας να φυλάξωσι δίαιταν όχι μόνον δια την πανώλην, αλλά και δια πάσαν άλλην αρρώστιαν».
Είναι ευτύχημα πως οι Τούρκοι αντιλήφθηκαν εκείνα τα χρόνια ως προληπτικό κατά της πανδημίας μέτρο την καραντίνα όλων όσοι επισκέπτονταν με τα πλοία τους το νησί. Έτσι όταν τον Αύγουστο του 1841 πραγματοποίησε το πρώτο του ταξίδι στην Κω ο Βαυαρός αρχαιολόγος Ludwig Ross και το σκάφος με τη συνοδεία του έπλεε έξω από το λιμάνι, οι Τούρκοι αρνήθηκαν να του δώσουν άδεια αποβίβασης, υποχρεώνοντας τον Ross και τους άνδρες του να υποβληθούν σε 15μερη καραντίνα από φόβο μήπως είναι φορείς του μικροβίου της πανώλης. Τη θλιβερή αυτή εμπειρία περιγράφει ο Ross ως εξής: «Βρισκόμασταν σε απόσταση ενός μιλίου από τη στεριά και καθώς έδυε ο ήλιος είδαμε το προξενείο, που ήταν δίπλα στο λιμάνι, να μας υποδέχεται με υψωμένες δυο μεγάλες Ελληνικές σημαίες. Την ίδια στιγμή φάνηκε επίσης μια κατακόκκινη Τουρκική σημαία στο κτίριο της καραντίνας, ενώ σε κάποιο άλλο σπίτι ξεπρόβαλαν δειλά τρεις σημαιούλες της Αυστρίας, Αγγλίας και Ρωσίας». Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι τα πλοία των εποχών εκείνων αγκυροβολούσαν εκεί όπου βρίσκεται σήμερα η λεγόμενη πολεμική σκάλα, ανατολικά του Κάστρου της Νεραντζιάς. Απέναντι δε από το σημερινό ξενοδοχείο το Gelsomino, στην ακτή Μιαούλη, υπήρχαν τα προξενεία διαφόρων χωρών, γι αυτό και η περιοχή ήταν παλαιότερα γνωστή με την ονομασία «Κονσολάτα» (Consolata). Ο Ross αναφέρει ότι από τα 20 περίπου εμπορικά πλοία, που ήταν αγκυροβολημένα εκεί, τα 2/3 είχαν Ελληνική σημαία (του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους), ένα είχε Ρωσική και μερικά άλλα Ιωνική και Σαμιώτικη σημαία. Μόνο σε δυο τουρκικά φορτηγά πλοία, που είχαν έρθει από την Κρήτη, δεν είχαν υψωθεί σημαίες.
Και συνεχίζει ο Ross: «Δεν προλάβαμε να ρίξουμε την άγκυρα, όταν φάνηκε μια βάρκα με τον Ιταλό γιατρό της καραντίνας [οι Τούρκοι δεν είχαν φαίνεται δικό τους γιατρό] και δυο κωπηλάτες, ένα Τούρκο κι ένα Έλληνα. Όλες οι προσπάθειές μας να τους πείσουμε ότι το πλοίο μας δεν ήταν φορτηγό, ούτε μετέφερε εμπορεύματα και ότι εμείς απλώς είμαστε αργόσχολοι ταξιδιώτες χωρίς κανένα εμπορικό ενδιαφέρον, έπεσαν στο κενό. Ο πρόξενός μας, που θα μπορούσε ίσως να μας διευκολύνει, απουσίαζε στη Σμύρνη και ο γραμματέας του δεν ήθελε να μας βοηθήσει. Έτσι διαταχτήκαμε να αγκυροβολήσουμε και να κινηθούμε μέσα στο χώρο της καραντίνας κι εκεί περάσαμε όλο το πρωινό μας».
Λίγο παρακάτω ο Ross θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο γινόταν η καραντίνα από τους Τούρκους, χαρακτηρίζοντάς την φάρσα, που στάθηκε εμπόδιο να περιηγηθεί στο πρώτο του ταξίδι το νησί. Ενώ, δηλαδή, τα αντικείμενα που κρατούσαν επάνω τους (χρήματα, έγγραφα κ.ά.) απολυμαίνονταν, ένας νεαρός φύλακας της καραντίνας, ο Αλής, άναψε την πίπα του, την πρόσφερε στον Ross να καπνίσει και στη συνέχεια κάπνισε κι ο ίδιος. Η πράξη αυτή, έκαμε τον Ιταλό γιατρό να εκνευριστεί, γιατί αποτελούσε ασφαλώς ένα τρόπο μετάδοσης της νόσου, για την οποία οι Τούρκοι έπαιρναν τα προληπτικά εκείνα μέτρα. Ο Αλής, βέβαια, ισχυρίστηκε πως το κάπνισμα από την ίδια πίπα δεν απαγορεύεται από τον κανονισμό (!). Ο 20ός αιώνας τελικά θα φέρει την ανακάλυψη των ισχυρών εκείνων φαρμάκων, που θα εξαλείψουν σταδιακά τις θανατηφόρες επιδημίες απ’ όλο τον Αιγαιοπελαγίτικο κόσμο και φυσικά και από το νησί της Κω.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Β. Χατζηβασιλείου, Ιστορία της Νήσου Κω. Αρχαία–Μεσαιωνική–Νεότερη, 1990.
Του ιδίου, Τα «Σπίτια του Ιπποκράτη» και το απομεινάρι τους, Κωακά, τόμος Ι΄, 2008.
Ι. Ζαρράφτης, Κώια Β΄ Μέρος, 1922
Π. Σαβοριανάκης, Νησιώτικες Κοινωνίες στο Αιγαίο. Η περίπτωση των Ελλήνων της Ρόδου και της Κω (18ος-19ος αιώνας).

17 Απριλίου 1944: Η διάλυση του 5/42 Συντάγματος Ευζώνων από τους συμμορίτες - κομμουνιστές!!!


Στις 17 Απριλίου του 1944, λίγους μήνες πριν την γερμανική αποχώρηση από την Ελλάδα , εξοντώθηκε το θρυλικό 5/42 Σύνταγμα Ευζώνων. Μη φανταστείτε από του Γερμανούς. Αυτοί που εξόντωσαν τους Έλληνες μαχητές του 5/42 ήταν οι κομμουνιστές συμμορίτες. Η ανθελληνική συμμορία, που είχε σαν μοναδικό στόχο την κατάληψη της εξουσίας και την επιβολή κομμουνιστικής δικτατορίας, μετά την αποχώρηση των γερμανών. Συστηματικά οι συμμορίτες επιτίθεντο και  εξόντωναν κάθε Ελληνική αντιστασιακή οργάνωση, που δεν υπηρετούσε τον στόχο αυτό.
Το 5/42 ήταν η στρατιωτική πτέρυγα της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΚΑ (Εθνική Και Κοινωνική Απελευθέρωσις). Ιδρύθηκε το 1942 από τον απότακτο βενιζελικό συνταγματάρχη Δημήτριο Ψαρρό. Φιλελεύθερη στις επιδιώξεις της, αντι-βασιλική και αντι-κομμουνιστική, η ΕΚΚΑ είχε αναπτύξει δράση στην κεντρική Ελλάδα παράλληλα με τις μεγαλύτερες οργανώσεις ΕΔΕΣ και ΕΑΜ.Αφού προσεγγίστηκε δύο φορές προκειμένου να συνεργαστεί και ουσιαστικά να ενσωματωθεί στο ΕΑΜ και αρνήθηκε, η ηγεσία του ΕΑΜ έδωσε εντολή στον πρωτοκαπετάνιο Άρη Βελουχιώτη να αφοπλίσει το 5/42 έστω και με τη βία. Τη Δευτέρα του Πάσχα, οι δυνάμεις του κύκλωσαν τους άνδρες του Ψαρρού στο Κλήμα της Δωρίδας, τους συνέλαβαν και τους εκτέλεσαν μετά από βασανιστήρια.
Επικεφαλής των συμμοριτών του ΕΛΑΣ ήταν ο ταγματάρχης Θύμιο Ζούλας και ο Άρης Βελουχιώτης.  Μαζί με τον Ψαρρό αιχμαλωτίστηκαν, βασανίστηκαν και εκτελέστηκαν δεκάδες μαχητές. Ο Χάγκεν Φλάισερ υπολογίζει του εκτελεσθέντες του 5/42 σε 66. Είναι άγνωστο πόσοι από τους εκτελεσθέντες ήταν μέλη του 4ου Λόχου, τον οποίο διοικούσε ο Δεδούσης και δέχτηκε το μεγαλύτερο βάρος της επίθεσης. Το μεγαλύτερο μέρος του συντάγματος, συμπεριλαμβανομένων των λόχων Ντούρου, Καϊμάρα και Κούτρα, απαγκιστρώθηκε εγκαίρως και οι μαχητές διέφυγαν στους τόπους καταγωγής των. Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, ο Ψαρρός παραδόθηκε στον ΕΛΑΣ στη Σκάλα Καραΐσκου και δεν προσπάθησε να διαφύγει όπως του προτάθηκε, αλλά αιχμάλωτος παραδόθηκε στον καπετάνιο Δημήτρη Δημητρίου (Νικηφόρος) που τον έστειλε με συνοδεία μικρού αποσπάσματος ανταρτών του στον συνταγματάρχη Γεώργιο Ρήγο, στο αρχηγείο του Συντάγματος του ΕΛΑΣ που στάθμευε στον Αϊ-Λιά. Όμως στην διαδρομή το απόσπασμα συναντήθηκε με τον ταγματάρχη Ευθύμιο Ζούλα, προσωπικό εχθρό του Ψαρρού, ο οποίος μετά από σύντομο διαπληκτισμό εξετέλεσε τον Ψαρρό με το ατομικό του περίστροφο. Στη συνέχεια αποκεφαλίστηκε και το σώμα του, όπως και τα σώματα των ανδρών του έμειναν άταφα για μέρες.
Ο Ζούλας θεωρείται ως περιβάλλον του γενικού γραμματέα του ΚΚΕ Γιώργη Σιάντου με αποτέλεσμα να χρεώνεται η εκτέλεση στον ίδιο. . Μετεμφυλιακά, το 1951, ο Ζούλας έγραψε σε έκθεσή του προς το ΚΚΕ ότι εκτέλεσε τον Ψαρρό για να μην υπάρχει πιθανότητα επανασύστασης του 5/42 Συντάγματος. Επιπλέον υποστήριξε ότι την απόφαση την είχε πάρει μαζί με τον Βελουχιώτη,  αρνούμενος την καθοδήγησή του στη πράξη αυτή από τον Σιάντο. 
Ο ίδιος ο ΕΛΑΣ απολογήθηκε με δυο ανακοινώσεις και απέδωσε τον θάνατό του στις συνθήκες μάχης. Αν δεν έδρασε αυτοβούλως ο Ζούλας, την εντολή εκτέλεσης του Ψαρρού την έδωσε ο Βελουχιώτης ή ο Σιάντος . Το πιθανότερο κίνητρο για τη δολοφονία ήταν η αποφυγή επανασύστασης του 5/42 Συντάγματος στο πνεύμα της διάλυσης όλων των ανταγωνιστικών προς τον ΕΛΑΣ αντιστασιακών οργανώσεων. Η διάλυση του 5/42 και η θανάτωση του Ψαρρού αποτελούν μια από τις πιο μαύρες σελίδες της δράσης των κομμουνιστών συμμοριτών..