Tuesday 7 April 2020

Στιγμές από το μέλλον. Η επάνοδος στην κανονικότητα...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
Αφού ως τώρα ετυχε να πέφτω πολύ μέσα στις προβλεψεις μου, επιτρέψτε μου να ρισκάρω άλλη μία πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον μας. Για το τι θα γίνει και πότε θα γυρίσουμε κανονικά στις δουλειές μας ώστε να μην μείνουμε άφραγκοι κι εμείς αλλά και το κράτος.
Λογικά οι μόνοι άνθρωποι που άφοβα θα μπορούν να κυκλοφορούν έξω, είναι όσοι θα έχουν γιατρευτεί από τον κορονοϊό γιατί αυτοί, και δεν θα τον μεταδίδουν πια και θα έχουν αναπτύξει ανοσία, δηλαδή αντισώματα.
Όσο θα περνάει ο καιρός και ο ιός θα εξαπλώνεται, τόσο θα αυξάνονται αυτοί που αναρρώνουν και γυρίζουν υγιείς στο σπίτι τους.
Κάποια στιγμή, σε λίγους μήνες, θα πρέπει να αρχίσουν μαζικοί έλεγχοι στον πληθυσμό έτσι ώστε να εντοπιστούν όσοι έχουν ανοσία, αλλά και για να μάθουμε τη διάρκεια της.
Όσοι γιατρεύονται από τον ιό θα κάνουν μια εξέταση αίματος για μέτρηση αντισωμάτων, θα παίρνουν ίσως κάποια βεβαίωση τίτλου αντισωμάτων και θα μπορούν να βγαίνουν και να εργάζονται κανονικά. Την ίδια εξέταση θα μπορούν να κάνουν και όλοι οι άλλοι, αυτοί που θα θέλουν να βγουν και να δουλέψουν αλλά δεν γνωρίζουν αν σίγουρα πέρασαν τον ιό κι αν έχουν αντισώματα.
Κάποιοι γνωστοί θα παραπονεθούν ότι αυτό θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα γιατί χωρίζει τους ανθρώπους σε δύο κατηγορίες, σε άνοσους και μη. Οι πιο ακραίοι θα χαρακτηρίσουν ναζιστικό το διαχωρισμό, αντί να καταλάβουν ότι ο στόχος του θα είναι να χωριστούν οι άνθρωποι σ'αυτούς που είναι πλέον εκτός κινδύνου και σ' αυτούς που χρειάζονται ακόμα λίγη προστασία, γιατί δεν πέρασαν ακόμα τον ιό.
Η μεταβατική περίοδος θα κρατήσει, προοδευτικά εξασθενούμενη, ώσπου να δοκιμαστεί και να κυκλοφορήσει το εμβόλιο, δηλαδή περίπου ένα χρόνο. Τότε θα εμβολιαστεί και ο πληθυσμός που δεν θα έχει αντισώματα, θα αποκτήσουν όλοι ανοσία και θα λήξει η ιστορία, προσθέτοντας ένα ακόμα εμβόλιο στα υποχρεωτικά εμβόλια των επόμενων γενεών.
Μετά από λίγα χρόνια, όταν σχεδόν όλος ο πληθυσμός θα έχει εμβολιαστεί, ο Covid 19 θα έχει εντελώς ξεχαστεί, ακριβώς όπως σήμερα η ευλογιά κι η πολυομυελίτιδα.
Τότε κάποιοι προβληματικοί, έχοντας καλυμμένα τα νώτα τους, θα κατηγορήσουν το εμβόλιο. Αυτό που σήμερα ολόκληρη η ανθρωπότητα το περιμένει σαν μάνα εξ ουρανού. Και κάποιοι χαζοί θα τους ακολουθήσουν και δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους βασιζόμενοι στην ανοσία των άλλων.
Αυτό θα κρατήσει μέχρι την επόμενη πανδημία.
Και η ιστορία θα επαναλαμβάνεται.
Γιάννης Π. Φύσσας MD PhD
Χειρουργός μαστού

No comments:

Post a Comment