Monday, 10 June 2019

Λυκοπένιο: η πολύτιμη ουσία της ντομάτας

Αποτέλεσμα εικόνας για κόκκινες τις ντομάτες
Το λυκοπένιο είναι η φυτοχημική ουσία που κάνει κόκκινες τις ντομάτες. Το όνομά το προέρχεται από την ονομασία της ντομάτας : Solanum lycopersicum. Απ' όλα τα καροτενοειδή, το λυκοπένιο είναι το αποτελεσματικότερο για την εξουδετέρωση των καταστρεπτικών ελευθέρων ριζών.
Το σώμα δεν παράγει λυκοπένιο, οπότε θα πρέπει να τρώτε τροφές πλούσιες σε αυτό για να επωφεληθείτε από τις σημαντικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Μικρές ποσότητες βρίσκονται στο καρπούζι, πεπόνι και στο γκρέιπφρουτ, αλλά, όσον αφορά το διατροφικό λυκοπένιο, οι ντομάτες αποτελούν τη μοναδική πλούσια επιλογή, και ειδικότερα ο ντοματοχυμός και η τριμμένη ντομάτα.
Πολλές από τις πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη που αποδόθηκαν στη β-καροτίνη απορρέουν στην πραγματικότητα από το λυκοπένιο. Μπορεί να απορροφηθεί στο σώμα μόνο αν το τρώτε μαζί με κάποιο διατροφικό λίπος, π.χ. ελαιόλαδο. Για το λόγο αυτό καλύτερη πηγή λυκοπενίου είναι η μαγειρευμένη ντομάτα.  
Διαβάστε περισσότερα: 
http://www.itrofi.gr/fytika/laxanika/article/453/lykopenio-i-polytimi-oysia-tis-ntomatas

No comments:

Post a Comment