Wednesday, 5 June 2019

Κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού

ellinikioikonomia
Ιδιαίτερα αυστηρή είναι η τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα που θα δημοσιευθεί αύριο, εντοπίζοντας μεγάλα προβλήματα στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες εξαγγελίες του Ελληνα πρωθυπουργού. Συγχρόνως, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαπιστώνει καθυστερήσεις στη μείωση των κόκκινων δανείων, ενώ η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών παραμένει «απογοητευτική», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ενώ υπήρχε κάποιος προβληματισμός ανάμεσα σε Ευρωπαίους αξιωματούχους ως προς τη δημοσίευση της έκθεσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου, η Ε. Επιτροπή αποφάσισε τελικά να τη δημοσιεύσει καθώς, όπως κατέληξαν, η μη δημοσίευσή της πάλι θα αποτελούσε πολιτική κίνηση. Γι’ αυτό διαβάζοντας το προσχέδιο της έκθεσης (το τελικό θα είναι έτοιμο σήμερα) κανείς διαπιστώνει ότι οι θεσμοί θέλουν να διατυπώσουν τη διαφωνία τους με τις πρόσφατες παροχές του κ. Τσίπρα, εκφράζοντας την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να μη θεωρηθεί παρέμβαση σε μια ευαίσθητη πολιτική συγκυρία.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται πως «τα μέτρα της 15ης Μαΐου θέτουν σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2019», ωστόσο δεν αναφέρεται πόσο μεγάλη θα είναι αυτή η απόκλιση, καθώς αυτό είναι κάτι το οποίο θα υπολογιστεί στην επόμενη έκθεση που θα δημοσιευθεί το φθινόπωρο.
Επιπλέον, αφήνει αιχμές για «δημιουργική λογιστική», σημειώνοντας πως τα υπερπλεονάσματα που προβλέπει η κυβέρνηση οφείλονται και στο ότι δημόσιες επενδύσεις «βαπτίστηκαν» επιδοτήσεις σε κρατικές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν θα χρησιμοποιηθούν. Σε ό,τι αφορά το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος, η Επιτροπή δηλώνει «αναρμόδια» και αναφέρει πως κάθε πρόταση που αλλάζει τη συμφωνία «που επετεύχθη με τους Ευρωπαίους εταίρους πρέπει να συζητηθεί στο Eurogroup στο πλαίσιο αναθεωρημένης ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους». Αυτός είναι ένας έμμεσος τρόπος να εκφράσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό, καθώς το Eurogroup ήδη έχει πει όχι σε οποιαδήποτε μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Διαβάστε Περισσότερα

No comments:

Post a Comment