Saturday 9 May 2020

Ο Covid-19 και οι θάνατοι. Εξηγώντας τα αυτονόητα!


ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
Σύμβουλος αισιοδοξίας
Η εξήγηση για το βίντεο του Ιταλού βουλευτή που ωρύεται ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι στην Ιταλία δεν πέθαναν από Covid-19, αλλά από άλλες αιτίες, είναι τόσο απλή! (Πού φτάσαμε να πρέπει να εξηγήσουμε τα αυτονόητα!)
Διαβάστε προσεκτικά πώς γράφεται ένα πιστοποιητικό θανάτου:
Όταν ένας άνθρωπος χάνει τη ζωή του, γράφεται στην πρώτη σειρά, ως άμεση αιτία θανάτου, η κατάσταση που οδήγησε απευθείας στο θάνατο, στη δεύτερη σειρά η αιτία που οδήγησε στην άμεση αιτία θανάτου και στην τρίτη και 4η σειρά τα υποκείμενα νοσήματα. Αν λοιπόν κάποιος κακοπροαίρετος ή απλά κάποιος χαζός, κοιτάξει μόνο την πρώτη σειρά, δεν θα δει ποτέ την πραγματική αιτία θανάτου.
Ο Covid-19 δεν θα βρίσκεται ποτέ στην πρώτη σειρά και αυτό είναι το σωστό για να καταλαβαίνουμε από τι ακριβώς πέθαναν τελικά όλοι αυτοί οι άνθρωποι.
Παραδείγματα: Όταν ένας άνθρωπος πάσχει από καρκίνο παχέος εντέρου δεν γράφουμε ποτέ ως άμεση αιτία τον καρκίνο, ούτε και την μετάσταση που έκανε, αλλά την επιπλοκή της μετάστασης που οδήγησε στο θάνατο. Δηλαδή γράφουμε:
1η σειρά: Αιμορραγία ήπατος
2η σειρά: Μετάσταση ήπατος
3η σειρά: Καρκίνος σιγμοειδούς
Έτσι και στον Covid-19 γράφουμε:
1η σειρά: Διάμεση πνευμονία
2η σειρά: Covid-19
3η σειρά: Καρκίνος παχέος εντερου
Γιατί αυτός ο άνθρωπος δεν θα πέθαινε τώρα από τον καρκίνο του, αν δεν πάθαινε κορωνοϊό.
ή γράφουμε:
1η σειρά: Πνευμονική εμβολή
2η σειρά: Covid-19
3η σειρά: Έμφραγμα μυοκαρδίου
4η σειρά: Σακχαρώδης διαβήτης
Γιατί αυτός ο άνθρωπος, ναι μεν ήταν διαβητικός και πέρασε έμφραγμα, αλλά μπορεί να ζούσε άλλα 20 χρονάκια αν δεν κόλλαγε τον ιό.
Έτσι ο Covid-19 δεν βρίσκεται ποτέ στην 1η σειρά των αιτιών θανάτου.
Είναι βέβαιο ότι ο πραγματικός αριθμός θανάτων απ τον ιό, όχι μόνο δεν είναι παραφουσκωμένος, αλλά είναι ακόμα μεγαλύτερος από τον επίσημο που ανακοινώνεται στις χώρες που το σύστημα υγείας έχει κορεστεί, γιατί πολλοί πεθαίνουν στο σπίτι και δεν καταγράφονται καθόλου.
.
Σίγουρα θα υπάρχουν και κάποιες πιο μπλεγμένες περιπτώσεις ασθενών που πεθαίνουν από άλλες αιτίες ή χωρίς εμφανείς αιτίες και βρίσκονται θετικοί και στον ιό. Αυτοί δεν είναι εύκολο να ταξινομηθούν με απόλυτη βεβαιότητα και άλλοτε ταξινομούνται ως Covid-19, άλλοτε όχι. Πχ ένας που τράκαρε, έπαθε αιμάτωμα εγκεφάλου και στο νοσοκομείο βρέθηκε και θετικός για Covid-19 δεν θεωρείται ότι πέθανε από τον ιό, αλλά από το τροχαίο.
Πρέπει όμως κανείς να είναι εντελώς τυφλός και κακοπροαίρετος, αν όχι εντελώς χαζός, για να κοιτάει μόνο την πρώτη σειρά των πιστοποιητικών θανάτου και να μην βλέπει γύρω του (ευτυχώς όχι στην Ελλάδα) τις εκατόμβες των νεκρών, τα χιλιάδες φέρετρα και τους ομαδικούς τάφους. Κάτι που μόνο σε εποχές πολέμου είχε ξαναγίνει και που μπορεί να οφείλεται μόνο σε κάτι που μας ήταν άγνωστο μέχρι σήμερα. Κάτι εντελώς καινούριο. Και το μόνο καινούργιο σήμερα ειναι ο Covid-19.
Όπως καταλαβαίνετε όλα είναι θέμα ερμηνείας. Και οι άνθρωποι καλούνται σήμερα να ερμηνεύσουν μια αρρώστια που μέχρι πριν από λίγους μήνες ήταν εντελώς άγνωστη.
Γιάννης Π. Φύσσας MD PhD
Χειρουργός μαστού -Μαστολόγος

No comments:

Post a Comment