Saturday 9 May 2020

Αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση των αντισωμάτων του κοροναϊού!!!


Βρέθηκε το αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση των αντισωμάτων του κοροναϊού. Ανακοινώθηκε η έγκρισή του στις ΗΠΑ και στην Αγγλία και η ακρίβειά του βρίσκεται μεταξύ 95-99%. Είναι το τρίτο και καλύτερο τεστ που παράγει η Abbott, γνωστή και έγκριτη εταιρεία στο χώρο της Υγείας. (Δεν είναι η μοριακή εξέταση για την άμεση διάγνωση του ιού στην οξεία φάση. Τετοιες έχουμε.)
Πρόκειται για μια απλή αιματολογική εξέταση ανίχνευσης των αντισωμάτων IgG που αρχίζει να παράγει ο οργανισμός, περίπου 14 μέρες μετά την επαφή του με τον ιό.
Τα IgG είναι τα αντισώματα στα οποία βασιζόμαστε για να βρίσκουμε ποιοί πέρασαν τον ιό (ακόμα και χωρίς να το καταλάβουν) και τώρα έχουν ανοσία. Δείχνει επίσης πόσο ισχυρή είναι αυτή η ανοσία, πόσον καιρό διαρκεί, άρα και αν θα μπορεί να ξανακολληλήσουν το ιό όσοι τον πέρασαν.
Σ' αυτό το τεστ θα βασίζεται και το. λεγόμενο "διαβατήριο αντισωμάτων" που ενδεχομένως θα είναι προϋπόθεση για να μπορέσει να πάει κανείς τουρισμό και να γίνει δεκτός σε άλλη χώρα .
Είναι βέβαιο ότι σύντομα κι άλλες εταιρείες θα παράγουν τετοια τεστ . Και ότι θα τελειώσει η διχογνωμία για την αξιοπιστία των τεστ αντισωμάτων που σε κάποια ήταν πολύ μικρή (65%). Το θέμα είναι πόσα τεστ θα μπορούν να παραχθούν και πόσος χρόνος θα χρειαστεί ώσπου να φτάσουν παντού. Προφανώς λίγοι μήνες (πόσοι άραγε;)
Αδιαφορώ για τις κακές γλώσσες που θα ενοχληθούν επειδή οι εταιρείες που το παράγουν θα βγάλουν χρήματα. Δεν είναι εκεί το ζήτημα. Οι μεγάλες εταιρείες είναι ούτως ή άλλως πολύ πλούσιες. Αυτό θα είναι ένα ακόμα κιτ στα χιλιάδες που ήδη παράγουν και επίσης θα είναι και πολύ φθηνό. Ο κόσμος θα μπορέσει να κάνει τη δουλειά του και να προχωρήσει μπροστά.
Κάπως έτσι θα ανακοινωθεί μια μέρα και η επίσημη έγκριση του εμβολίου για τον ιό, ελπίζω μέχρι το τέλος του Happy New Year 2020 που ήδη διανύουμε.
Επίσης καλό νέο είναι η έγκριση νέου ελπιδοφόρου αντι-ιικού φαρμάκου, της ρεμδεσιβίρης, που επιταχύνει την έξοδο από το νοσοκομείο στο 1/3 των ασθενών με κορωνοϊό. Δεν έχει βρεθεί ακόμα το φάρμακο που σκοτώνει τον ιό μόλις το πάρεις και γίνεσαι αμέσως καλά. Εξ άλλου δεν υπάρχει τέτοιο για κανέναν ιό, υπάρχουν όμως εμβόλια.
Δεν βρίσκονται και πολλές αισιόδοξες δημοσιεύσεις σήμερα. Οι οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις της ύφεσης από τον ιό ξεπερνούν καθημερινά κάθε προηγούμενο και είμαστε ακόμα στην αρχή της κρίσης.
Τουλάχιστον, ας κοινοποιούμε ότι θετικό υπάρχει γιατί "ένα μέλλον καρναβάλι έρχεται από παντού " που λέει κι ο ποιητής.

Γιάννης Π. Φύσσας MD PhD
Χειρουργός μαστού - Μαστολόγος
Σύμβουλος αισιοδοξίας

No comments:

Post a Comment