Monday, 11 November 2019

Τείχος Βερολίνου: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το παραπέτασμα της ντροπής

Εικόνα της 11ης Νοεμβρίου 1989 από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου  ASSOCIATED PRESS

Τείχος Βερολίνου, Ιούλιος 1981  AP
Τριάντα χρόνια πέρασαν από τότε που το τείχος έπεσε και οι δύο Γερμανίες του Ψυχρού Πολέμου έγιναν και πάλι ενιαία χώρα. Οι Γερμανοί θα γιορτάσουν την επέτειο μνήμης. Στις 3η Οκτωβρίου 1990 η Γερμανία ενώθηκε και επίσημα ύστερα από τέσσερις δεκαετίες διχασμού ανάμεσα στο δυτικό τμήμα - την Ομοσπονδιακή Γερμανία και το ανατολικό τμήμα - τη Λαϊκή Δημοκρατία.
Έντεκα μήνες νωρίτερα είχε πέσει το τοίχος του Βερολίνου και έκτοτε, η 3η Οκτωβρίου έχει καθιερωθεί ως εθνική ημέρα μνήμης για τους Γερμανούς.
Στις 13 Αυγούστου 1961, στη 1:11 τα ξημερώματα οι δυνάμεις ασφαλείας άρχισαν να περικλείουν εντός τειχών το ανατολικό τμήμα του Βερολίνου. Ο πρόεδρος της Ανατολικής Γερμανίας, Έριχ Χόνεκερ, δηλώνει ότι "το αντιφασιστικό προστατευτικό τείχος έχει ως σκοπό την προστασία της ειρήνης" Η επικοινωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ του ανατολικού και του δυτικού Βερολίνου διακόπηκε και 16 εκατομμύρια Γερμανοί εγκλωβίστηκαν.
Οι συγκοινωνίες μεταξύ των δύο τομέων της πόλης διακόπηκαν. Τα κομουνιστικά μέσα ενημέρωσης εμφάνιζαν το Τείχος σαν κοινή επιχείρηση των χωρών του Συμφώνου της Βαρσοβίας και σαν χρήση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας, ενώ μανάδες και παιδιά χωρίστηκαν για δεκαετίες.
Παρακάτω απαριθμούμε πέντε στοιχεία που πρέπει να θυμόμαστε σχετικά με το "τείχος της ντροπής":

No comments:

Post a Comment