Tuesday, 28 May 2019

28 Μαΐου 1979 Σαράντα χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ !!!

ΕΟΚ
ekriti.gr
Η 28.5.1979 είναι μία μέρα ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα και το μέλλον της. Στο ολόφωτο αίθριο του Ζαππείου είχε συγκεντρωθεί όλη η ευρωπαϊκή οικονομική κοινότητα των τότε εννέα. Πρωταγωνιστές, ο τότε Πρωθυπουργός της χώρας Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γάλλος Πρόεδρος Valéry Giscard d’Estaing. Πρόεδρος της τελετής, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών J.François Poncet. Η Γαλλία είχε την προεδρία το πρώτο εξάμηνο του 1979.
Αξίζει να αναφερθούν τα σχόλια μερικών από τους Ευρωπαίους ηγέτες οι οποίοι παρέστησαν στην τελετή.
Ζισκάρ ντ’Εσταίν : « Η Γαλλία ήταν κόρη της Ελλάδας, τώρα έγινε αδερφή της.»
Ζ. Φρανσουά Πονσέ : « Η είσοδος της Ελλάδας στην ΕΟΚ δεν θα τη διευρύνει απλώς, θα την κάνει πιο ευρωπαϊκή».
Ρόυ Τζένκινς, Πρόεδρος της Κομισιόν : «Είστε το παλαιότερο και το νεότερο μέλος της ΕΟΚ.»
Το σχέδιο νόμου για την κύρωση της Πράξης Προσχώρησης συζητήθηκε στη Βουλή σε τέσσερις συνεδριάσεις κατά το διάστημα 25-28.6.1979. Ο Ανδρέας Παπανδρέου διάβασε μία δήλωση, χωρίς δε να περιμένει απάντηση, αποχώρησε από τη Βουλή ακολουθούμενος από όλους τους βουλευτές του. Αποχώρησαν επίσης όλοι οι βουλευτές του ΚΚΕ. Είχε εντυπωσιάσει η σχετική δήλωση του Προέδρου της «Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς» (ΕΔΑ), Ηλία Ηλιού. Είπε ότι ήταν κατανοητή η καταψήφιση της πράξης προσχώρησης από το ΚΚΕ για τους γνωστούς λόγους, αδυνατούσε όμως να κατανοήσει την αντιευρωπαϊκή στάση του Ανδρέα Παπανδρέου, διότι στο παρελθόν είχε υποστηρίξει αντίθετες απόψεις. Ψήφισαν υπέρ της κύρωσης 193 βουλευτές, απουσίασαν 104 και αρνήθηκαν ψήφο 3.
Οι διαπραγματεύσεις για του όρους ένταξης είχαν κλείσει το πρωί της 21.12.1978, ύστερα από ολονύχτια «μάχη» μεταξύ Ελλάδας με επικεφαλής τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Γεώργιο Ράλλη και των Υπουργών Εξωτερικών των εννέα με επικεφαλής τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Χ. Ντ Γκένσερ. Ο γράφων παρέστη σ’αυτή την ιστορική νύχτα 20 -21.12.79 ως Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Διαπραγματεύσεων και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας. Τα γεωργικά ήταν κυρίως τα θέματα που εκκρεμούσαν για το κλείσιμο των διαπραγματεύσεων.
Διαβάστε περισσότερα:

No comments:

Post a Comment