Tuesday, 11 August 2020

Δένδιας: Θα κάνουμε το καθήκον μας αν στείλει η Τουρκία γεωτρύπανο

 



Κληθείς να απαντήσει αν εκτιμά ότι μπαίνουμε σε μια περίοδο έντασης με την Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε πως η Ελλάδα εργάζεται για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, και επισήμανε ότι σε αυτό θα ήθελε να περιλάβει την Τουρκία.
Υπογράμμισε επίσης πως αν η Τουρκία επιθυμεί να λειτουργεί σαν ταραξίας, αν επιθυμεί να απειλεί τις χώρες της περιοχής, αν επιθυμεί να λειτουργεί εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, αυτό αφορά την ίδια, και ότι η Ελλάδα δεν θα την ακολουθήσει.
Πρόσθεσε πως η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, μια χώρα του 21ου αιώνα, έχει απομακρυνθεί από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, έχει φύγει από την εποχή των κανονιοφόρων, των απειλών και των οποιοδήποτε διεκδικήσεων.
«Είμαστε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα που προασπίζει τα δικαιώματά της και τα ασκεί σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό κάναμε με την Αίγυπτο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε» τόνισε.
Σε ερώτηση αν η Ελλάδα αντιδράσει και στρατιωτικά σε περίπτωση που η Τουρκία στείλει το Ορούτς Ρέις μέσα στην ελληνική ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές πως «θα κάνουμε το καθήκον μας, θα υπερασπίσουμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Και τόνισε ρητά: «Ως μια κυρίαρχη χώρα έχουμε τη συνταγματική υποχρέωση να υπερασπίσουμε τον εαυτό μας, και αυτό θα κάνουμε, με κάθε μέσο που το σύνταγμά μας και οι δυνατότητες μας μάς δίνουν, και το λέμε σε όλους, ήρεμα, να το ξέρουμε από την αρχή, να είμαστε συνεννοούμενοι, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση».
Διαβάστε περισσότερα: 

Monday, 3 August 2020

Είναι θέμα επιλογής. Μάσκα ή ....

Η εικόνα ίσως περιέχει: κείμενο που λέει "#COVID_19 #staysafe Δεν αντέχεις την μάσκα; Την φοράς όπως σε βολεύει; Μάλλον προτιμάς την ενδοτραχειακή διασωλήνωση και τον μηχανικό αερισμό Με εκτίμηση COVID 19"
Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Η επιλογή δική σου.
Μάσκα ή ...διασωλήνωση?
Μάσκα ή ...lock down?

Sunday, 2 August 2020

COVID-19 vaccines by Oxford, CanSino and Pfizer all trigger immune responses

30 Ιουλίου 1994: Υπογράφεται η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας


Υπογράφεται από πλέον των 150 Εθνών η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας των Ηνωμένων Εθνών (UNCLOS).
Μεταξύ των υπογραφόντων κρατών βρίκεται η Ελλάδα αλλά όχι η Τουρκία. Ο λόγος είναι πως η Σύμβαση του 1994, που ενημέρωσε και αντικατέστησε τις τέσσερις παλιαότερες και θα τεθεί σε εφαρμογή λίγους μήνες μετά (Νοέμβριος του 1994), εξέφρασε τις νέες αντιλήψεις όχι μόνο για τα παράκτια ύδατα, τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα αλλά και για την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Βάσει της Σύμβασης ήταν δυνατόν σε ένα κράτος να αυξήσει τα Εθνικά Χωρικά Ύδατά στα 12 ν.μ. εάν το επιθυμούσε και σε συνεννόηση με τα γειτονικά κράτη ενώ αποκτούσε και δικαιώματα εκμετάλλευσης των αλιευμάτων και ορυκτών μετάλλων και υλικών που υπήρχαν στο υπέδαφος του πυθμένα μέχρι 200 ν.μ. από τις ακτές της. Η Σύμβαση προέβλεπε την ίδρυση Διεθνούς Οργάνου για την οργάνωση της εκμετάλλευσης του πυθμένα των θαλασσών (ISA) που όμως λόγω αντιδράσεων κυρίως από τις ΗΠΑ ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε.
Η Τουρκία αντέδρασε άμεσα ανακοινώνοντας τον Νοέμβριο του 1994, πως πιθανή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ν.μ. θα αποτελούσε αιτία πολέμου (casus belli) εφόσον το Αιγαίο ήταν “ειδική περίπτωση” και πως θα διατηρούσε τα ίδια όρια και η ίδια. Φυσικά, αυτό δεν την εμπόδιζε -όπως φαίνεται- να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 ν.μ. στη Μαύρη Θάλασσα και στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρνείτο ότι το Καστελόριζο ανήκει στο Αιγαίο και αμφισβητεί την κυριότητα νησιών σε αυτό μιλώντας για καθεστώς “γκρίζων ζωνών” ενώ εφαρμόζει και επικαλείται το Δίκαιο της Θάλασσας μόνο όταν την συμφέρει.
Read more:

Saturday, 1 August 2020

Τα βαμπίρ της πολιτικής σκαρφαλώνουν στον Γράμμο

Φαίνεται πως οι νεολαίοι του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να επαναποκτήσουν την αριστερή ψυχούλα τους και τα πιστοποιητικά αριστερών φρονημάτων. Και τα δύο τα έχασαν όταν συνεργάστηκαν με την ψεκασμένη Δεξιά, χρησιμοποιώντας παράλληλα παρακρατικές μεθόδους. 
Το 2015 υπήρξε πλήρης ιδεολογικοπολιτική διακόρευση αυτού του πολιτικού χώρου.
Και σήμερα, σκαρφαλώνουν στον Γράμμο για να εξαγνισθούν. Νέοι άνθρωποι, που αντί να κοιτάνε στο μέλλον ανασκαλεύουν τις χειρότερες ιστορικές στιγμές του παρελθόντος της παράταξης τους, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. 
Τα νέα παιδιά θέλουν όραμα. Θέλουν να θέσουν ερωτήματα για το μέλλον τους και να ψάξουν να βρουν τα ίδια τις απαντήσεις. Η εποχή των καθοδηγητών έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
Με ένα κτύπημα στο google ο νέος σήμερα βρίσκει ό,τι θέλει. Μπορεί, πλέον, να κρίνει τις «αυθεντικές ερμηνείες» και την σοφία των κάθε λογής ιερατείων. 
Αλήθεια, η ανάβαση στον Γράμμο σε ποιους απευθύνεται; Ποιους νομίζουν πως θα συγκινήσουν; Βαριά-βαριά το 3-4% των νέων που, ούτως ή άλλως, ανήκουν στην Αριστερά. Η υπόλοιπη μεγάλη μάζα είτε μειδιά είτε αδιαφορεί.
Read more:

Η Μέρκελ “στέλνει” Αθήνα και Άγκυρα στη Χάγη: Συμφωνήστε και πηγαίνετε στο Διεθνές Δικαστήριο

Η Καγκελάριος της Γερμανίας «στρώνει» το έδαφος για τον διάλογο ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια ατζέντα θα πραγματοποιηθεί αυτή η επαφή.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Open TV στο Βερολίνο Παντελή Βαλασσόπουλο:«Στα τέλη Ιουνίου η Καγκελάριος Μέρκελ είχε μιλήσει στο γερμανικό κοινοβούλιο καθώς τότε η Γερμανία αναλάμβανε την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε. Τότε σε μία αποστροφή του λόγου της κάποιοι θα πρόσεξαν ότι είπε ορισμένα πράγματα. Ας δούμε τι είπε:

“Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην Κύπρο αλλά και αυτές που προτίθεται να κάνει στα ανοιχτά της Κρήτης. Ελλάδα και Τουρκία να προσφύγουν σε διάλογο ανάλογο με αυτόν που γινόταν μέχρι και το 2016”. Αυτό είχε αναφέρει η κυρία Μέρκελ πολύ πριν την κρίση στο Αιγαίο».

Read more:

https://hellasjournal.com/2020/07/i-merkel-stelni-athina-ke-agkira-sti-chagi-simfoniste-ke-pigenete-sto-diethnes-dikastirio/

Μπιλ Γκέιτς για κορονοϊό: Θα υπάρξει μεγάλη μείωση θανάτων ως το τέλος του έτους


Ο ιδρυτής της Microsoft και ο δισεκατομμυριούχος φιλάνθρωπος Μπιλ Γκέιτς υποστήριξε ότι τα φάρμακα για τη θεραπεία του κορονοϊού μπορούν να μειώσουν σημαντικά το ποσοστό των θανάτων έως το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά το εμβόλιο θα είναι ζωτικής σημασίας για να φέρει πίσω την αίσθηση κανονικότητας στην κοινωνία.
"Μπορείτε να δείτε το θεραπευτικό όφελος γρηγορότερα από το προστατευτικό όφελος", δήλωσε ο Γκέιτς σε συνέντευξή του στην εκπομπή «Squawk Box» του CNBC. "Νομίζω, λοιπόν, ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα να έχουμε σημαντική μείωση του ποσοστού θανάτου μέχρι το τέλος του έτους με το συνδυασμό αυτών των νέων εργαλείων."
Ο Γκέιτς δήλωσε ότι το remdesivir αποτελεί μια από τις καλύτερες θεραπείες αυτή τη στιγμή προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο άλλα αντιιικά που εξετάζουν οι επιστήμονες, τα οποία μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα αντί ενέσεων όπως η θεραπεία με ρεμδεσιβίρη. Ο Γκέιτς επαίνεσε επίσης τις προσπάθειες των εταιρειών Eli Lilly, Regeneron και Pfizer.
Read more: