Tuesday, 14 April 2020

Τουρισμός και κορονοϊός...

ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΥΣΣΑΣ
Σύμβουλος αισιοδοξίας.
Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας είναι ο τουρισμός. Αν το καλοκαίρι που πλησιάζει παραμένουμε ακόμα σε καραντίνα, θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά, όλοι το ξέρουμε.
Μένουμε τώρα μέσα, για να κρατήσουμε τα νούμερα χαμηλά, μήπως και σκάσει μύτη κανένας τουρίστας το καλοκαίρι. Μιλάω για Ιούλιο και Αύγουστο. Ο Μάιος είναι ήδη καμένος, νομίζω κι ο Ιούνιος.
Ήδη η Ελλάδα διαφημίζεται διεθνώς για την ως τώρα ορθή στρατηγική της ενάντια στον ιό και για τον πολύ μικρό αριθμό κρουσμάτων. Αν ανοίξουν τα αεροδρόμια κάποιοι τουρίστες θα το τολμήσουν το καλοκαίρι. Οι άνοσοι βέβαια. Αυτοί που πέρασαν το ιό και δεν φοβούνται γιατί έχουν αντισώματα. Τους υπόλοιπους τι να τους κάνουμε; Να τον κολλήσουν εδώ και να πρέπει να τους νοσηλεύσουμε κιόλας; Ή να μας φέρουν τον ιό από τις χώρες τους;
Αλλά πόσοι θα είναι ως τότε αυτοί οι άνοσοι;
Δεν ξέρω, αλλά όσοι κι αν είναι, να έρθουν όλοι τους στην Ελλάδα. Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία, Αγγλία, Γαλλία έχουν πολύ μεγάλα νούμερα.
Τη Γιουροβίζιον του κορονοϊού κερδίζει φέτος η Ελλάδα.
Δύσκολες αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν, το καλοκαίρι είναι πολύ κοντά.
Αλλά ο ιός δεν γνωρίζει ούτε από θρησκευτικές γιορτές, ούτε από τουριστικές περιόδους και αδιαφορεί για το αν και πώς θα βγάλουμε το μεροκάματο μας. Τρίβει τα χέρια του με τη δική μας ανυπομονησία να αρχίσουμε να βγαίνουμε έξω, γιατί ξέρει καλά πως μπορεί να γυρίσει το παιχνίδι μέσα σε λίγες μέρες. Δε βιάζεται, δεν εργάζεται, δεν πληρώνει νοίκι, λογαριασμούς, σούπερ μάρκετ, σχολεία, εφορία. Βρίσκεται εκεί έξω, αραχτός, υπομονετικός, αόρατος, αλλά και πάνοπλος χωρίς καν να κρατάει όπλο.
Δε βαριέσαι. Και πάλι μια χαρά πόλεμο έχουμε. Δεν πέφτουν βόμβες και δεν σκοτώνεται ο κόσμος στους δρόμους και στα χωράφια όπως παλιά. Δεν μπαίνει κανένας στο σπίτι σου να στο κάψει, να σε συλλάβει, να σε βιάσει ή να σε σκοτώσει με το έτσι θέλω. Και δεν πεθαίνει μαζικά ο κόσμος από την πείνα.
Υπάρχει μια κοινότητα πάθους. Είμαστε όλοι οι άνθρωποι, σε όλες τις χώρες της γης, ταυτόχρονα, ενωμένοι απ' τη μιά μεριά κι ο κορονοϊός απ' την άλλη.
Πρωτόγνωρα συναισθήματα αλληλεγγύης. Κι αυτό κέρδος είναι.
Κάτι μπορεί να αλλάξει μετά.

No comments:

Post a Comment